Lanternefestival, eller Månefestival avvikles den 14 dagen etter nymåne, altså omtrent midt i månekalenderen, eller onsdag 14. september som var tilfelle i uken som gikk.

Dette er en gammel tradisjon, der befolkningen skrur av det meste av elektrisitet, og gamlebyen transformeres til et funklende fargeteppe av levende lys og lanterner.

Lokalbefolkningen hedrer sine forfedre ved å sette opp altre der de ofrer blomster og frukt. De brenner også røkelse og falske penger utenfor hjemmene sine. I gatene kan man høre musikk spilt på tradisjonelle instrumenter, det leses dikt, og mange spiller kinesisk sjakk. Mange lokale samles også om det tradisjonelle spillet Bai Choi, som minner litt om en musikalsk bingo. Månekaker er tilgjengelig kun denne kvelden, og mye annen spennende gatemat. I tillegg finner man de gode gamle slagerne som Vietnamesisk donut, dynket i sukker. Ikke sunt, men fantastisk godt!

Dette er også uten tvil kvelden for romantiske par som holder hender. For den som ikke har en kjæreste for hånden, finnes det mulighet til å investere i en lykt til å sette på elva mens man ønsker seg noe, kanskje romantisk følge til neste månefest? Jo dyrere lykt, jo mer lykke bringer den, ifølge ordet på gata.

 

Ukas kulturstudent:

Eric Karlsson er 18 år og monner fra Vetlanda i Sverige.

Denne fyren ble tidlig selvstendig og flyttet hjemmefra som 15-åring, i forbindelse med oppstart på videregående skole. Eric gikk på en linje som spesialiserer seg på dyrepark! Han brenner for utrydningstruede dyrearter, og dro en måned alene som 17-åring til Nepal for å jobbe som frivillig med bevaring av snø-leoparden.

Videre ser Eric for seg å ta en bachelorgrad i Freds- og konfliktstudier, og tenker seg videre til Nicaragua med Kulturstudier neste semester.

Hittil syns han Vietnam er helt fantastisk, og har ikke rukket å savne familien sin ennå:

«Om ti år bor jeg kanskje i et telt et sted, hvem vet? Jeg tror jeg jobber med det jeg elsker- dyr og folk»!

fullsizerender-3
Eric Karlsson og Inger Beverfjord

 

fullsizerender
Innbakt banan og sjokoladesaus

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *