Noe av det beste med studiestedet ditt og byen San Isidro de El General er at det hver uke har Bondens marked, Feria del agricultor. På dette gigantiske markedet, som arrangeres i en hall midt i byen, kan du kjøpe frukt og grønnsaker direkte fra lokale bønder. Råvarene varierer ut fra sesongen, og du kan også finne kombucha, banansnacks, oster, nøtter, en restaurant i andre etasje og de aller beste hjemmelagde isene. Disse kalles apretodos, består av fruktis i en gjennomsiktig plastikkpose, og befinner seg gjerne oppe i en kjølebag. De er laget av 100 prosent frukt og er nydelige. Fruktutvalget på dette markedet er også til å dåne av, så her er en liten liste over åtte tropiske frukter du må prøve!

Rambutan

Denne frukten ser kanskje ut som dyprød krokebolle, men piggene er myke og når du skreller den, finner du verdens søteste, milde og hvite fruktkjøtt i gelekonsistens. Denne frukten er en nær slektning av den mer kjente litchien. Rambutanen, eller mamón chino, er proppfull av vitamin C og kostfiber, og steien skal ikke spises. Treet er opprinnelig fra Malaysia, men ble brakt til Costa Rica for 40 år siden av landbruksdepartementet for at småbruk skulle ha andre produkter å selge enn bare kaffe og sukker. Frukttrærne likte seg godt i den costaricanske klimaet, og du finner bodene proppfull under sesongen.

Cherimoya

Den deilige cherimoya-frukten ser nærmest prehistorisk ut med det dinosaur-aktige grønne skallet. På innsiden har den et fløyelsaktig, kremhvitt fruktkjøtt med svarte steiner. Frukten, som også går under navnet “perlen fra Andes-fjellene” er opprinnelig fra Latin-Amerika og har blitt dyrket av inkafolket i flere hundre år. På inkaenes språk quechua betyr cherimoya “kaldt bryst” og den søte frukten skal ha blitt brukt for å roe ned barn som en slags smokk. Inkaene mente også at frukten var et afrodisiaka. Forfatteren Mark Twain beskrev charimoyaen som “deiligheten selv”.   

Papaya

Papayaene du finner i Costa Rica kan ikke sammenlignes smaksmessig med de som selges i Norge. Disse papayaene er nydelige, de har mye mer smak og er søtere. Papaya kan du enten kutte opp i biter til frokost med yoghurt, lage smoothie av, eller spise med kniv og gaffel.

Uchuva

Den oransje uchuva-bæret, som går under navnene kjærlighetsbæret, inkabær eller “besos de amor”, er opprinnelig fra Andes-regionen i Peru. Den er proppfull av vitaminer og har mer fiber enn svisker. Det er bare å nappe av bladene rundt og spise.

Pejubaye-frukt

Det tropiske palmetreet bactris gasipaes produserer en kjær frukt for ticoene i Costa Rica. De elsker sin røde, gule og oransje pejubaye-frukt, som vokser i klaser på grener og ser ut som små paprikaer. Palmefrukten kokes senere i vann i noen timer. Når den er ferdig, kuttes den ferdigkokte pajubayen i to, den spises uten skall og ikke steinen, og serveres ofte med majones på. Smaken minner om en blanding av potet og kastanje-nøtter og den er proppfull av vitaminer, proteiner og mineraler. Det hele er kjempegodt og kan spises som snacks eller til et helt måltid!

Kakaofrukt

Vi har alle smakt kakao, som kommer fra kakaobønnen, men få har prøvd det hvite fruktkjøttet som ligger beskyttende rundt på kakaofrukten. Disse fruktene, som minner om en rødbrun melon, vokser direkte på kakaotreets stamme og er kjempesøte.

Guanábana

Under det grønn-brune skallet er fruktkjøttet hvitt og den har store steiner. Guanabana-frukten er diger og kan veie oppimot fire kilo. Den er også nydelig som fruktjuice, i is eller i smoothie. Urbefolkningen har lang tradisjon for å bruke guanabana-frukten som medisin, blant annet til å behandle feber og høyt blodtrykk, og den skal ha effekt mot parasitter og virus. Også denne frukten kommer opprinnelig fra Peru.

Ananas

Ananasen i Costa Rica er supersøt og saftig, men kommer med en bismak. Ananasplantasjene i Costa Rica er gigantiske og det blir brukt enorme mengder sprøytemidler i produksjonen. Det aller beste er å finne økologisk ananas og heller spise det. Det samme gjelder for bananproduksjon, som dessverre også er en miljøversting.