Litt kulturelt påfyll må til. Bare en liten busstur sør-vest for Hoi An ligger My Son. Det er å betrakte som det helligste stedet i det gamle Champa-kongeriket, som eksisterte fra slutten av 200-tallet til sent på 1600-, eller tidlig på 1700-tallet. Mange templer og tårn er relativt godt bevart. Champa ble annektert av Vietnam i 1832, og i dag kan back-packere og andre entusiaster busses dit daglig for å bli guidet rundt av en ivrig liten kar med et greit engelsk vokabular. De fleste kulturstudentene har etter hvert tatt turen dit.

fullsizerender
Cham museet

 

Danang by ligger omtrent 40 km nord for Hoi An, og der finnes også Cham-museet. Museet inneholder blant annet mannlige og kvinnelige guddommer, og historiske gjenstander som er over tusen år gamle. I tillegg til en enorm samling med kunst fra det gamle Champa-kongeriket, er salene fylt med figurer som er utskåret av sandstein, terrakotta og bronse.
Vi tok en helgetur til Danang for å se dette museet, i tillegg til å spise verdens beste banankake, sove i ren seng og løpe på en tredemølle designet i Vietnamesisk målestokk (kort og smal på en gang. Det gikk akkurat bra, så lenge jeg holdt tunga rett i munnen og hadde høy frekvens på beina med en skrittlengde på ca 42 cm).

fullsizerender4
Da Nang

 
Ukas kulturstudent: Inger Beverfjord, 19 år fra Oslo.
Inger var ferdig på videregående for et år siden, og gikk rett på universitetet for å studere spansk frem til jul. Deretter gikk turen til Latin-Amerika der hun backpacket i fire måneder. Før hun dro dit hadde hun bestemt seg for et semester i Vietnam med kulturstudier høsten 2016:
-Jeg følte meg ikke ferdig med å reise, men var samtidig veldig klar for å studere mer. Vietnam har en spennende historie, og jeg hadde et ønske om å bo på et sted og lage meg en hverdag, i stedet for å farte rundt. Når jeg først skal reise, vil jeg det skal være så langt at det ikke bare er å ta en svipptur hjem til Norge en helg. I Hoi An er vi jo mange skandinaviske studenter, så det gjør jo at «hjemme» ikke kjennes så fjernt, samtidig som vi er i en helt annen kulturell kontekst.
Når Inger blir stor vil hun ha en jobb der hun gjør en forskjell, og har stor innflytelse. Kanskje studere jus eller arkitektur?
Et minne hun vet allerede nå at hun vil ta med hjem, er opplevelsen av sykkelturen til skolen hver morgen: Mange studenter som flyter rolig gjennom gatene på hver sin sykkel med musikk på øret – hverdagslykke!

inger
Inger Beverfjord

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *