Nepal er mye mer enn bare fjell. Likevel, må det nevnes at fjellturene rundt Pokhara er i verdensklasse med Himalaya-kjeden som nærmeste nabo.

En av de mest kjente trekkene er Mardi Himal. Dette er en 4-5-dagers fjelltur med en stigning på omtrent 2100 meter. Dette semesteret var vi en stor gjeng på 15 som prøvde oss på denne mye omtalte trekken, og jeg tenkte å gi en survival guide med tips og triks basert på våre erfaringer.

Mardi Himal er en trek som man fint kan bestige som uerfaren turgåer; så lenge man har hodet med seg, har med en fin og støttende gjeng og at man tar visse forhåndsregler. Turen vil for noen oppleves som lang og fysisk tung, men utsikten underveis er upåklagelig i fint vær. Mardi Himal strekker seg fra små nepalske landsbyer gjennom rododendron-skog og vakkert terreng, helt opp til de snødekte fjelltoppene av Himalaya. På en klar dag vil det føles som man går gjennom et postkort med panorama-utsikt av fjellkjeden på begge sider av stien. Dette er del av belønningen for å begi seg ut Mardi Himal-trekken.

Det er flere måter trekke Mardi Himal. Noen velger å starte ved Kande og bruker 4 netter og 5 dager på og komme seg opp og ned, mens andre bruker kortere tid. Da vi trekket, hadde vi muligheten til å gå Mardi Himal uten guide, men dersom jeg har forstått nye lovendringer korrekt, vil det fra 1.4.2023 være påbudt med guide på fjellturer i Himalaya. Før man starter trekken er det også påbudt å skaffe seg “trekking permit” som gir deg tillatelse til å gå i fjellet. Dette er enkelt å skaffe seg; ta med deg pass og 5000 rupees og gå 30 minutter fra hotellet til ACAP-office. Her vil de ansatte hjelpe deg med å ta portrettbilde til permit’en og du vil få med deg det du trenger for Mardi Himal.

Da de fleste i vår gruppe allerede hadde vært innom Australian Base Camp og Kande, valgte vi å leie to jeeps og kjøre opp til Deurali Camp. Her tilbringte vi natten før vi dagen etter tok første etappe fra Deurali til Low Camp som ligger 2600 moh. Dette er trolig den lengste og tyngste etappen på hele turen. Videre brukte vi en dag fra Low Camp til High Camp, også den siste dagen fra High Camp til Viewpoint og tilbake ned til Siddhing Camp.

Som du ser på bildene i dette innlegget så ser folk glade og fornøyde ut, noe vi også var store deler av turen. Det er viktig å påpeke at årsaken til at 15 av 15 personer nådde hele veien til toppen uten å bli høydesyk, handlet om hvordan vi valgte å gå Mardi Himal. Her er 5 tips som var viktige for at vi fikk opp alle sammen til View Point:

1. Pakk med riktig klær

Det er en fin balanse mellom å pakke nok klær og for mye klær. Når man skal trekke i fire dager vil man unngå å pakke med ekstra vekt som man skal drasse med seg opp på fjellet. Samtidig vil man unngå å fryse når man kommer opp på høyden. Gjør research på vær og temperatur slik at du unngå å bli syk på veien opp eller at sekken blir unødvendig tung. Da vi trekket opp var det snø fra Middle Camp (mellom Low Camp og High Camp), og majoriteten hadde leid seg trekking-staver for å få bedre støtte i snøen. Husk å ta med hodelykt, da det kommer til å være mørkt etter solnedgang.

2. Spis og drikk nok underveis

Det å gå tom for energi på en lang fjelltur som Mardi Himal er en stor tabbe. Pakk med deg nok snacks og mat slik at du ikke går tom for energi halvveis i turen. Det vil være mulig å få påfyll av vann og mat på flere av campene underveis og jeg vil anbefale dere å ta dere tid til å spise gode og næringsrike måltider. Det er verdt å merke seg at snacks og vann blir dyrere desto lengre opp i fjellene man kommer, så dersom man vil spare penger kan man kjøpe snack i Lakeside før man turer opp.

3. Book camp til neste dag

Vi trekket i lavsesongen, så for vår del var det mye ledig soverom på alle campene. Dersom man trekker i løpet av høsten i derimot vil det være vesentlig mer “kamp om plassene”. Det vi gjorde før vi startet neste dag, var at vi fikk eieren av campen vi sov på til å booke oss nok rom og/eller soveplasser til neste camp. På denne måten forsikret vi oss at vi fikk tildelt sengeplasser for alle sammen på samme sted.

4. Gå sakte for å unngå høydesyke

Er det noe man vil unngå på fjellturer som denne, så er det å bli høydesyk. Himalaya er nok ikke den mest komfortable plassen å bli spysyk, da man ikke nødvendigvis har tilgang på innlagt vann eller varme soverom. Risikoen for høydesyke starter allerede ved omtrent 2500 moh. Fra man når dette punktet vil det være ekstra viktig å spise og drikke mye, og gjerne ta med elektrolytter. Videre skal man gå i et provoserende rolig tempo, slik at man unngår å få høy puls eller svette. For noen vil det være unaturlig å gå sakte men det er absolutt verdt å bruke 1,5 time ekstra på å unngå å bli dårlig på veien opp. Det er verdt å merke seg at det anbefales å ikke bestige mer enn 600 meter hver dag, rett og slett slik at kroppen blir vandt til tynnere luft i høyden. Dersom du får høydesyke underveis er det heller ingen skam i å snu, tvert imot er dette noe du bør gjøre dersom du føler deg dårlig.

5. Ta hensyn til hverandre og gå samlet

Å være nøye på sikkerhetshensyn i fjellet er utrolig viktig. Tross at det vil være varierende form på folk i gruppen, er det viktig at ingen går alene når det er fare for høydesyke. Fra Low Camp, valgte vi å gå samlet i gruppe, både for det sosiale og av sikkerhetshensyn. For de som til vanlig var ekstra raske, var det kanskje noe unaturlig å skulle følge tempoet til de som er tregere, men det er ikke noe poeng i komme først opp til camp dersom man blir høydesyk. For vår gruppe, var nøkkelen til at vi alle kom oss opp og at hadde en fin tur at vi gikk veldig sakte, vi gikk sammen og vi tok hensyn til hverandre.

Jeg håper disse tipsene vil være nyttig for fremtidige turer til Mardi Himal. Selv om det kan høres tøft ut å komme seg til View Point, er det absolutt verdt det. Utsikten og soloppgangen over Fish Tail er noe som mange bare drømmer om, men dersom du flytter til Pokhara vil du få muligheten til å oppleve dette. Jeg vil også vektlegge at den sosiale team-buildingen man får av å spise middag sammen og spille kort i peisestuen etter en lang dag, er utrolig hyggelig. For min egen del, er jeg veldig glad i fjellet, men det jeg sitter igjen med etter Mardi Himal er det sosiale utbytte etter fire utrolig hyggelig dager med fine folk.

Med det tror jeg vi sier oss fornøyd med vår tur. Masse lykke til på veien opp i Himalaya!