Kulturguiden

Åsmund Ormset

Doktorgradsstipendiat Ormset  fordyper seg i  tekstene til den spanske barokkforfatteren Lope de Vega. Teaterstykkene hans handler om den spanske erobringen og koloniseringen av den Nye Verden.
- Disse teaterstykkene er interessante av mange grunner,  blant annet fordi de sier noe om hvilke strategier som spanjolene brukte for å forstå alt det ukjente som de møtte i Amerika og hvordan de prøvde å skrive det inn i sitt verdensbilde. Mange av de temaene som de latinamerikanske forfatterne har vært og er opptatt av kan spores tilbake til tekstene fra kolonitiden, sier Ormset.

Helt siden han var liten bygdegutt har Ormset brukt litteraturen som et verktøy for å bli kjent med andre kulturer og levemåter. Studentene i Buenos Aires mener han har spesielt gode forutsetninger for et kulturelt dypdykk.
- Buenos Aires er en by med lange litterære tradisjoner og flere av de viktigste spanskspråklige forfatterne kommer fra denne byen. I tillegg er det en stor by med et bredt kulturelt tilbud og mange arenaer å bruke språket. Vi samarbeider med det fremste universitetet i Argentina, så studentene får ypperlig undervisning i spansk og spanskamerikansk litteratur i tillegg til å bo i en by med et kulturelt tilbud som få kan matche, sier Ormset.

Blant forfatterne på studentenes pensum trekker han spesielt frem Jorge Luis Borges.
- Hos Borges er ikke noe overflødig, og han skriver med stor presisjon i språket. Han har skrevet mye om Buenos Aires og den argentinske kulturen, så jeg ble kjent med byen gjennom hans tekster allerede før jeg reiste dit for første gang for å starte Kulturstudier sine studier. I tillegg henter han elementer fra krimsjangeren, noe som gjør bøkene spennende å lese, sier Ormset.

Selv om mye av litteraturen fortsatt har spor fra kolonitiden, endres tematikk og skrivemåte med tiden.
- Som en reaksjon til den latinamerikanske boomen på 60- og 70-tallet har de nyere forfatterne gått litt bort fra den eksperimentelle litteraturen og skriver nå mer direkte om samfunnsproblemene de er opptatt av.  Mangfoldet og de mange individuelle forfatterstemmene gjør det vanskelig å si at utviklingen går i noen bestemt retning, men du finner mange forfattere som velger å ta opp sosiale og politiske spørsmål, sier Ormset.

Selve litteraturstudiet har også endret og tilpasset seg siden Ormset begynte som fagansvarlig.
- Det gode samarbeidet vi har med Universidad de Buenos Aires (UBA) har ført til at litteraturkurset har fått en sterkere vinkling mot argentinsk litteratur enn det hadde da vi startet i 2008. Det er fortsatt et studium som ser på den spanskspråklige litteraturen  i et kontinentalt perspektiv, men vi har i samarbeid med de lokale lærerne forsøkt å tilpasse det enda mer til den konteksten som studentene møter i Buenos Aires,  slik at de bedre kan se og forstå sammenhengene, avslutter Ormset.
 

Er det noe du lurer på?

Fyll ut skjemaet så kontakter vi deg så fort vi kan.

Takk. Du hører fra oss innen en arbeidsdag.

 

studentbloggene, Instagram og TikTok kan du se studenters filmer, bilder og fortellinger fra studiestedene.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev