Dr. Anders Burman

Dr. Anders Burman

Vi samarbeider med mange forskere verden over, som i perioder underviser hos oss. Anders Burman er en av de som har gjestet oss på Globale Miljøstudier.

Anders Burman er kritisk til enkle årsaksforklaringer, som at miljøødeleggelser forklares med “de lokales” manglende kunnskap, deres fattigdom og mangel på “utvikling”. Også innenfor global miljøforvaltning, navnet til tross, mener han dette er en felle man lett kan falle i.
- Jeg vil i min undervisning få studentene til å stille kritiske spørsmål til vår egen måte å leve på, og hvordan vi gjennom våre forbruksmønstre faktisk forårsaker miljøødeleggelser og fattigdom for mennesker i andre deler av verden. Jeg vil belyse hvordan dette er organisert i et globalt system der den “utviklingen”og det gode miljøet som en liten del av jordens befolkning nyter godt av faktisk ikke er uavhengig av den fattigdommen og de miljøødeleggelsene som andre mennesker tvinges å leve med. Studieturen vi reiste på til e-waste søppelfyllinga i Accra viste dette på en veldig god måte, ikke minst fordi vi blant alt det elektroniske søppelet fant en rengjøringsmaskin fra den svenske opplæringsbedriften Lernia. Hvordan havnet den i Accra? Hvorfor? Hvem tjener på det?

Sosialantropologen er født og oppvokst i Sverige, men siden sitt først besøk til de bolivianske Andesfjellene i 1996 har han tilbrakt like mye tid der som i sitt opprinnelige hjemland. Selv om han opplever Bolivia og Ghana som svært ulike land, ser han mange problemstillinger som de to landene deler.
- Begge land har en historie med en undertrykkende og utnyttende kolonitid.  Og det er interessant å se at mange av de miljømessige, sosiale, økonomiske og politiske problemene som begge landene sliter med i dag kan trekkes tilbake til hvordan de ble voldelig inkoroporert som utvinningskolonier på verdensmarkedet. Politisk økologi er på den måten et interesant perspektiv for å studere denne typen land, og se at det som kan fremstå som lokale problem faktisk kan ha årsaker som er alt annet enn lokale. Og når det gjelder likheten mellom de to landene kan jeg jo legge til at min bolivianske kone Mirna elsket å gå omkring på markedet i Cape Coast – der følte hun seg hjemme!

Burman har sin doktorgrad fra Gøteborgs universitet og har fylt en postdoktor stilling på fakultetet for etniske studier på Berkeley, University of Californa. Hans publikasjoner spenner fra temaer som aktivisme,  “tradisjonell kunnskap”, og kjønnspolitikk til spørsmål rundt avkolonisering og kunnskapsproduksjon. Han er for tiden ansatt som førstelektor på humanøkologisk avdeling på Lunds universitet.

Er det noe du lurer på?

Fyll ut skjemaet så kontakter vi deg så fort vi kan.

Takk. Du hører fra oss innen en arbeidsdag.

 

studentbloggene, Instagram og TikTok kan du se studenters filmer, bilder og fortellinger fra studiestedene.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev