
"Opptakskontoret hadde aldri møtt en økonomistudent som hadde utvekslet til Nepal – og ville gjerne høre mer"
Jonathan (26) vender snart tilbake til Norge som ferdig utdannet siviløkonom etter flere år på reisefot. Her forteller han om et av sine semestre i utlandet: freds- og konfliktstudier i eventyrlige Nepal!

– Jeg endte opp i Nepal etter å ha tilbrakt et utvekslingssemester i Øst-Asia. På det tidspunktet var jeg motivert til å fortsette å oppleve Asia, og Nepal og Kulturstudier virket som et godt neste steg for både mitt utdanningsløp og min personlige utvikling.
I tillegg har jeg tilknytning til Sør-Asia-regionen, og hadde lyst til å lære mer om historien og kulturen her!

Som student med Kulturstudier i Nepal blir du raskt en del av et sosialt miljø med andre som liker å reise og ønsker å utforske området.
Vanligvis består et kull av mellom 20 og 40 skandinaviske studenter i tillegg til noen Nepalske studenter.
– I forkant av programmet kjente jeg ikke til noen av medstudentene her, men det sosiale miljøet kommer man relativt raskt inn i siden alle studentene bor på samme studenthus.
I Nepal tilbyr vi studiet freds- og konfliktstudier.
Studiet passer for deg som interesserer deg for hvorfor mennesker handler som de gjør, hvilke dynamikker som ligger bak komplekse konflikter, og ønsker å lære mer om ikke-vestlige perspektiver på vold, krig, forsoning, fred, og pasifisme.
Les mer om studiehverdagen

- Nepal og Sri Lanka
- Studentblogg
Safe House-bygging i Pokhara
– Forelesningene var i stor grad interaktive, og inkluderte emner som vi i Norge i stor grad ikke har kunnskap om.
Altså, her lærte vi om alt fra den historiske konteksten av Nepal, borgerkrigen, kastesystemet, likestilling i regionen og utviklingsarbeidet som banet vei for fremtiden i Nepal og landene rundt.
Dette er viktige perspektiver som jeg mener det norske utdanningssystemet ikke belyser i tilstrekkelig grad.

Pokhara byr på et behagelig tropisk klima med snødekte fjelltopper en kort tur unna. Byen er både en myk landing for førstegangsbesøkende, og et spennende sted med mange muligheter til å bli godt kjent med den lokale kulturen og levemåten:
– Studiebyen vår Pokhara er et veldig turistvennlig sted med mange restauranter, barer og utesteder for de aller hviteste turistene du finner i Asia!
Her kan du i teorien spise europeisk mat 7 dager i uken og drikke Carlsberg mens amerikansk popmusikk spilles av i bakgrunnen.
Likevel vil jeg oppfordre de som tør, til å utfordre seg selv. Utforsk Nepalske restauranter, prøv ut lokal kollektivtransport og sett av tilstrekkelig med tid til å oppleve Himalayafjellkjeden, som befinner seg rett i nærheten av Nepals neste største by.

Kulturstudier arrangerer også utflukter og reiser til andre deler av Nepal, og studentene har mulighet til å planlegge egne turer i helgene eller etter undervisningsperioden er ferdig:
– Personlig husker jeg best klasseturen vår til Bandipur, som ligger midt mellom Pokhara og Kathmandu, og til tross for at det føltes ut som bussen skulle falle ned i fjellskrenten på veien opp så vil jeg si at turen som helhet var utrolig fin.
Byen er praktfull, sjarmerende og byr på god mat, fine turmuligheter og flott arkitektur. Bandipur er en veldig fin destinasjon å reise til dersom man skulle gå lei av de flotte solnedgangene langs vannet i Pokhara.

Det er vanlig å kjenne på noen bekymringer i forkant når man planlegger å studere i utlandet.
Hverdagen byr på andre og kanskje større utfordringer enn man er vant til hjemmefra, men erfaringene fra en annerledes hverdag og levestandard kan også være fine å ha med seg videre:
– Erfaringene fra mitt semester i Nepal har blitt med meg videre. Jeg lærte at man klarer seg til tross for ustabilt internett, kaldt dusjvann, og varierende tilgang på elektrisitet og aircondition.
Jeg lærte også at det faktisk er litt befriende å kunne koble ordentlig av fra den norske Instagram-bobla!

Uansett hva slags utdanning og hvilken yrkesvei du planlegger, kan et semester i utlandet komme godt med på CV-en.
Både utdanningsinstitusjoner og arbeidsgivere setter pris på internasjonal erfaring, og med Nepal som studieland vil du garantert skille deg ut blant mengden søkere:
– Semesteret mitt i Nepal ble også verdsatt i søknadsprosessen til masterprogrammet i siviløkonomi ved Grenoble Ecole De Management i Paris.
De ansatte ved opptakskontoret uttrykte at de aldri hadde møtt en økonomistudent som hadde utvekslet til Nepal, og de gjerne ville høre mer om det.
– Jeg kom inn, og nå nærmer jeg meg slutten av mastergraden her i Frankrike.
Jeg gleder meg til å vende hjemover etter ett semester i Nepal, og totalt fire år i utlandet, og jeg er godt fornøyd med den utenlandserfaringen jeg har fått muligheten til å gjøre meg gjennom Kulturstudier!
