I det här inlägget tänkte jag presentera lite priser på vad saker och ting kostar i vardagen, kan kanske vara intressant för kalenderbitare och statistiknördar samt övriga intresserade, respektabla läsare. Om man frågar folk vad en anständig lön ligger på, brukar svaret bli mellan 5 000 – 8 000 pesos/månaden. I nuläget är 1 argentinsk peso värd 1,11 SEK.

1 liter mjölk kostar mellan 8-10 pesos. Mjölken är faktiskt riktigt god, mjölkjunkien i mig skulle nog skicka upp den på en stabil andraplats på listan över bästa mjölken jag druckit efter Tjärtakan-mjölken som hade sina glansdagar under 90-talet.

Dagens lunch kan man få för omkring 55 pesos. Idag åt jag och He-Man shawarmas, inklusive dryck och efterrätt för det priset. Utsökt.

Empanadas, den perfekta lilla pirogliknande on-the-way-but-to-busy-to-wait-maten får man om man smackar upp en sisådär 7-8 pesos på disken. Kan fås både kall och varm, jag föredrar varm.

En flaska gott rött vin, Malbec får man för 25 pesos. Vin och sprit kan man köpa i alla respektabla matbutiker.

En flaska vodka kostar 30 pesos.

En flaska fernet branca kostar 40 pesos. Argentinare har dille på att grogga fernet och cola, vilket är min nya favoritdrink. En gångbar fördelning är 60% fernet och 40% cola. Vad kostar en sexa fernet på svenska krogar? 110 spänn? Min spanskalärare påstår att man inte blir bakfull på fernet. Jag håller på att samla in tillräckligt med data för att kunna presentera en faktisk korrekt åsikt, men än så länge lutar det åt att hon faktiskt har rätt.

1 liter öl går på 18 pesos. Inhemska Quilmes är den billigaste och mest populära ölen, en ljus öl med fantastiskt lite smak, bra sommaröl på sin höjd. Andra märken som vi brukar köpa i närbutiken är Brahma och Stella Artois. De kostar lite mer. På krogen kostar en literflaska 38 pesos. Då får man den öppnad!

En resa med lokaltrafik (buss, tunnelbana) kostar 2,50 pesos och då får man åka hur långt man vill. Jag åker väldigt lite buss och nere i tunnelbanan har jag inte varit ännu. Cykel är det bästa sättet att ta sig fram på. En ny kostar 1200 pesos, en bättre begagnad får man för ca 600-700 pesos. Ett lås måste man ha, helst två och då kostar det 150 pesos/styck.

En fotbollsbiljett till River Plates hemmamatcher kostar 300 pesos om det inte är Él Superclasico (derbyt mot Boca Juniors), då kostar det ca 1000 pesos.

Ett biobesök har jag för mig kostar 25 pesos. Här kan man se filmer odubbat om man önskar.

En standup-komediakt kostade 40 pesos och kvaliteten på skämten var blandad, ibland lika torr som den här bloggen.

Inträden till nattklubbar, ja det brukar jag inte komma ihåg vad det kostar men det överskrider nog inte 50 pesos.

En tangoklass brukar kosta runt 25 pesos och då snackar vi bästa tangoskolan i stan, DNI. Det är en förkortning och det är ingen som vet vad det står för.

En karta ägg kostar runt 24 pesos. Äggen är goda här men jag föredrar Rådaneforsägg alla dagar i veckan!

Taxiresor är billiga. Svårt att demonstrera hur billigt det är, men man blir ofta förvånad över hur lite taxametern visar när man är framme vid slutdestinationen. Man åker nästan aldrig för mer än 60-70 pesos och då kan man åka vart som helst i de centrala delarna av stan.

Frukt och grönsaker har varierande priser. Har de inte i huvudet dessvärre, men paprika är väldigt dyrt till exempel. Kött är faktiskt billigare än grönt. Därför är det inte konstigt att sallader på parillor kan vara lite tråkiga.

700 gram nötfärs kostar 26 pesos hos den lokala slaktaren. Kött är väldigt billigt här. Och gott. Ute äts det oftast på parillas, “grillkök” som mer eller mindre finns i varje kvarter. Parillas finns i varierade former, små trevliga “sunkhak” där grillmeistern lummar runt med blodstänkt förkläde till “finare” restauranger där serveringspersonal svassar runt i välstrukna kavajer.

Den hittils bästa restaurangen, Las Cabras har en brakmåltid för ca 70 pesos som ni knappt kan se på den suddiga bilden nedan. Om jag skulle välja EN restaurang att introducera för en vän på besök, då hade det varit den. Den har fått väldigt bra recensioner i restaurangguider och bland människor man pratar med.

dscn0881

Kenneth

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *