Da var enda en uke gått. Tiden flyr fra oss her på utviklingsstudiet Vietnam! Denne uken har vi blitt inndelt i grupper som vi skal jobbe sammen med på gruppeeksamen. Vi har selv valgt tema og blitt delt inn i grupper deretter. På gruppeeksamen skal vi skrive rundt ti tusen ord om temaet vi har valgt, og hele gruppen får samme karakter. Karakteren for denne eksamen teller 40 %. Når kurset er ferdig, får vi utdelt en individuell hjemmeeksamen som teller 60 %. Den kan gjøres hvor som helst i verden! Personlig skal jeg bli her i Hoi An i ti dager og (forhåpentligvis) skrive ferdig eksamen før jeg tar turen til Malaysia, Kambodsja og Thailand.

Over til overskriften; denne helgen har vært veldig spennende og full av nye inntrykk. Vi besøkte en etnisk minoritet i en fjellandsby to-tre timer fra Hoi An. Denne gruppen lever litt avskilt fra resten av befolkningen og har relativt dårlige levekår i forhold. Co Tu-folket bor i små landsbyer i fjellene og har en helt egen kultur og eget språk. Vi besøkte to av disse, og overnattet i den ene.

På dagen intervjuet vi menneskene som bodde der. Det var spesielt et intervju gjorde sterkt inntrykk på meg. Vi snakket med en mann som hadde fire barn, null utdannelse og jobbet med jordbruk. Han fikk sitt første barn som fjortenåring. Han snakket om at de til tider bare så vidt hadde nok mat til alle.. Nå prøver han å si til barna sine at de må jobbe hardt med skolearbeid, slik at de kan sikre seg en bedre jobb og ikke ender opp som han. Det er noen barn som må droppe ut av skolen fordi de ikke klarer å henge med og/eller fordi de må hjelpe til med jordbruket.

På kvelden spiste vi veldig god, lokal mat. De lagde også et stort bål som de danset rundt. Tror så og si hele landsbyen var der! Etter de var ferdig med dansen, fikk vi være med og danse. De lo seg skakk i hjel da vi tappert gjorde forsøk på å etterligne dansen, haha. Det var en utrolig morsom opplevelse! Tok foresten en film av dansen de hadde. Mulig jeg kan laste den opp på youtube og poste den senere! Vi tilbragte natten på et hardt bambusgulv som underlag. Tror mange av oss slet litt med å sove gjennom hele natten på grunn av det harde underlaget, de galende hanene, bjeffende hundene og ikke minst den hylende grisen de bestemte seg for å slakte før klokken fem om morgenen, haha.

Til tross for lite søvn og vond rygg kom vi hjem med mange myggstikk, opplevelser og erfaringer rikere. Personlig ville jeg ikke vært foruten denne turen. Det var en unik og fin opplevelse og ta med seg. Man må foresten ha godkjenning av staten for å få lov til å gjøre det også.


Her sov vi!


Dere kan bare se for dere hvor deilig det var å sove på dette underlaget??


Klærne de hadde på seg vevde de selv. Se så fint da!

 


Han til venstre er lederen av den andre landsbyen vi besøkte. Han snakket bare Co Tu-språket, så vi måtte få disse damene til å oversette til vietnamesisk til våre vietnamesiske studenter som igjen oversatte til engelsk. Kompliserte greier, haha!

Janne

Read about studying in Vietnam:

NO: Utviklingsstudier i Vietnam

SE: Utvecklingsstudier i Vietnam

DK: Udviklingsstudier i Vietnam

EN: Development studies in Vietnam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *