Når man skal bo et halvår i Latin-Amerika kan det nesten ansees som obligatorisk å lære seg å danse salsa. Med et par dansetrinn innabords får man innpass i en verden av latinorytmer og sensuell hoftevrikking, og det gir en unik mulighet til å få kontakt med de lokale danseløvene. Dersom man er jente trenger man knapt noen dansekunnskap i det hele tatt, for som danselæreren vår sier; mennene bestemmer og kvinnene følger kun mannens ordre, som maskiner. Dersom noe går galt er det alltid mannens feil. Alltid.

De fem siste tirsdagene og torsdagene har jeg, sammen med en liten gjeng ivrige kulturstudenter, svingt meg gjennom 10 timer med salsa på et lokalt ballettstudio hos vår profesor de salsa Christian – en skikkelig prima ballerina. Det er noe skikkelig autentisk over både danselæreren vår og dansestudioet, og alt foregår selvfølgelig på spansk! Vi er også så heldig å ha tre kjekke unge muskuløse nicaraguanske ballettdansere å assistere oss, da vi hadde litt manko på gutter som ville være med. På torsdagene drar vi svette og fornøyde videre til La Olla Quemada – byens store salsaklubb for å øve inn de nylærte trinnene, samt å utveksle svette både med hverandre, de lokale bytrynene og gjennomreisende backpackere med dreadlocks og solbrente skuldre.

I dansen har man mulighet til å gi slipp på det som skjedde i går, og leksene som burde gjøres til i morgen, og kun være i nuet, med de dundrende rytmene og la seg føre inn i evigheten med sin (forhåpentligvis gode) dansepartner. Det er noe magisk over det hele, og det er kanskje heller ikke så rart at salsaen har fått en såpass stor plass i latinokulturen her – det er virkelig et fristed, for kropp og sinn. Og som en av mine meddansere sa; ”Det er faktisk helt umulig å ikke være glad når man danser!”.

img_0428
Vår fantasiske danselærer kan få selv de stiveste hofter til å svinge
img_0436
Mitt dansecrew
linnea-for-ukensnica
Salsadansing er en skikkelig cardioworkout

UKENS NICASTUDENT er nettopp denne danserinnen, og hun er altså sjelden annet enn glad! Linnèa Berggren (20) er den eneste svenske jenta her i gruppa vår, og hun var så tøff at hun dro hit helt alene rett fra videregående i Dalarna! Hennes store drøm er å engang stå på scenen og opptre, men før det skal hun altså bli flytende i spansk! ”Jag är inspirerad av den latinamerikanska kulturen, människors glädje och den hela avslappnade mañana mañana vågen här existerar ikke stress och det är nog en bidragade faktor. Drömmen om att bli en latina som lever ett stress fritt liv.”

Nå har Linnèa nettopp flyttet ut av kulturstudiers koselige bosted Monkey Republic (som kanskje kan litt stygt kan kalles camp Norway), og inn til en nicaraguansk dame fra Leon. Her skal vår tøffe svenske bo den neste måneden, for å lære seg enda mer av både språket og den nicaraguanske kulturen! Linnèa skal fortsette å utvikle spansken sin neste semester også, da hun tar videre til storbyen Buenos Aires. ”Min plan är att jobba som spansk vikarie i ett år när jag kommer hem till Sverige. Samtidigt som jag arbetar ska jag ta piano och sång lektioner så jag har möjlighet att komma in på den utbildning jag önskar året efter.”

 

 

 

 

linnea-etter-ukensnica
Selv når hun bøyer spanske gloser smiler Linnea fra øre til øre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *