Markus Heggås Jensen.

markusMarkus er 19 år og kommer fra Tromsø. Han hadde lyst til å gjøre noe etter videregående som ikke var «helt A4». En kompis viste han kulturstudier, og i april bestemte Markus seg for å studere i Asia. Markus’ filosofi var at utdanning får en brukt for uansett, og at vietnamesiske jenter er utrolig søte. Han ante ikke hva han kom til, og fikk kultursjokk i sitt møte med Ho Chi Minh der flyet landet en drøy uke før skolen begynte: Intense innkastere, delekultur ved matbordet, barnearbeid, selgere og utmattende varme. 9 uker senere trives han kjempegodt, og favorittaktiviteten er bylivet: Spille biljard med kompiser over et par pils. Høydepunktet på turen har så langt vært helgetur til Hue med kameratgjengen på 5 gutter. De bodde på hostel, gikk tur i jungelen, testet ut nattelivet og kjørte moped hele vegen tilbake til Hoi An: «Vi dro fra Tromsø som gutter, og kommer tilbake som menn»…

 

Johanna Alander, 25 år, bor i Linköping, Sverige

johannaJohanna har tatt seg en «sabat», mellom år 4 og 5 ved sin masterutdanning i «Industrial economy and environmental technology» ved universitetet i Linköping. Programmet hun går heter «Energy and environmental management», så kulturstudieåret er på ingen måte bortkastet. Hun valgte kulturstudier fordi hun syns det kompletterer utdanningen. «Jeg har alltid ønsket å bidra til at verden blir litt bedre, ut fra tanken om at mitt liv skal gå i pluss. Jeg kan ikke redde verden, men jeg skal sørge for å bidra og sette noen spor». Dette var grunnen til at hun valgte å utdanne seg som ingeniør.

På fritiden gjør Johanna aktiviteter som gjenspeiler denne holdningen. Hun utøver leksehjelp, involverer seg i frivillig arbeid i kirka der hun bor, og er leder på sommerleir for barn og unge.

Med kulturstudier øker forståelsen for hvordan valg «hjemme» påvirker verden, og i Vietnam har Johanna fått mange ideer til hva masterarbeidet hennes kan handle om. Hun sier at hun blir berørt i hjertet av å være ute å reise: Det er så mange inntrykk, og ingen enkle svar! Jeg kommer hjem til Sverige med færre absolutte sannheter, men føler likevel at jeg vet mer.

 

Vilde Toft er 19 år og kommer fra Stord.

vildeHun utvekslet til England 2. året på videregående, og rakk på den tiden å gjøre seg mange refleksjoner rundt det å være på reise. Vilde var innstilt på å studere etter videregående, og development ble naturlig fordi hun har interesse for menneskerettigheter og samfunn, politikk, historie og psykologi for å nevne noe. Hun har alltid vært kreativ med for eksempel foto, i tillegg til at lesing og skriving er viktige hobbyer. Om å reise til Vietnam for å studere sier Vilde: Jeg tror det er viktig å møte voksenlivet med et bredt perspektiv. Her utvider vi horisonten på så mange plan. Det er enorme kontraster. Man blir ekstra glad i det man har hjemme, samtidig som man får følelsen av at Norsk kultur er noe kald og overfladisk.

 

Lauritz Hekleberg, 19 år fra Røyken 

lauritz-heklebergLauritz var ferdig på videregående skole i juni. Han brukte sommeren på å jobbe, og så dro han og kompis André sammen til Hoi An for å utforske verden gjennom kulturstudier. Lauritz skal inn i militære allerede førstkommende januar, på Setermoen. I påvente av dette ønsket han å se noe helt annet, spise spennende mat, treffe nye folk og oppleve en annerledes kultur.

På forhånd hadde Lauritz sett for seg et fattig land med risdyrkende bønder og dårlige kår. Han har langt på veg fått dette bekreftet, men syns også at Hoi An byr på mye mer i tillegg, blant annet når det kommer til turisme, mat og uteliv. Han trives også godt i studentgruppa, og syns det gir en ekstra dimensjon til turen å oppleve Vietnam sammen med sine nye kulturstudievenner.
«Det var veldig interessant å se hvordan folk bor i Ka Tu village, og på tross av lite penger og ressurser virker de veldig lykkelige. De lever av og for familien sin».

Hva håper Lauritz han tenker på vei hjem?
«Når jeg sitter på flyet hjem, håper jeg at jeg tenker at jeg er forsynt (og klar for militæret)!»

 

Eric Karlsson er 18 år og monner fra Vetlanda i Sverige.

ericDenne fyren ble tidlig selvstendig og flyttet hjemmefra som 15-åring, i forbindelse med oppstart på videregående skole. Eric gikk på en linje som spesialiserer seg på dyrepark! Han brenner for utrydningstruede dyrearter, og dro en måned alene som 17-åring til Nepal for å jobbe som frivillig med bevaring av snø-leoparden.

Videre ser Eric for seg å ta en bachelorgrad i Freds- og konfliktstudier, og tenker seg videre til Nicaragua med Kulturstudier neste semester.

Hittil syns han Vietnam er helt fantastisk, og har ikke rukket å savne familien sin ennå: «Om ti år bor jeg kanskje i et telt et sted, hvem vet? Jeg tror jeg jobber med det jeg elsker- dyr og folk»!

 

Emilie Nordseth-Mundal er 20 år gammel og kommer fra Buskerud.

nordseth-mundalHun var ferdig på videregående våren 2015, og påfølgende høst tok hun et semester i Paris, Frankrike. Deretter dro hun med Kulturstudier til Pondicherry, India, og er nå på plass i Hoi An. Hvis ting går etter planen skal Emilie videre med kulturstudier på nyåret, til Nicaragua. Dette er hennes første år på bachelor i utviklingsstudier ved Høyskolen i Oslo og Akershus (HIOA).
-«Jeg reiser fordi jeg blir kjent med meg selv, det gjør meg tryggere, og jeg utvikler meg sosialt. Jeg har stor interesse for andre folk. Før var samtalene ofte fokusert rundt uviktige ting, sladder. Nå kjenner jeg at jeg er mer interessert i politikk, og sosiale debatter – hva som burde være greit og ikke».
Hva tok du med deg fra oppholdet i India forrige semester?
«Jeg lærte å skrive akademisk tekst, og er mer komfortabel med å kommunisere på engelsk. Sånn kulturelt tror jeg kanskje at vi kan lære litt fleksibilitet av indere, ta oss god tid, og slappe av mer»?
Emilie bruker tiden sin i Norge på venner, bli kjent med nye folk, høre på musikk og jobbe i blomsterbutikk, for å nevne noe.
«I Vietnam håper jeg å bli godt kjent lokalbefolkningen og byen Hoi An –Og så håper jeg å lære å spise med spisepinner»!

 

Karoline Amb

karoline-ambDet å få mulighet til å gjøre feltarbeid i en kultur som er så ulik den nord-europeiske, er en opplevelse som er helt unik, og utrolig givende. Kulturstudier er et glimrende konsept som kombinerer reising og utdanning på en jordnær og solid måte, i samarbeid med gode skoler i Skandinavia. Læringen er todelt: Skolehverdagen med forelesninger, seminarer og tilhørende lesing er den ene delen, mens det å være på reise er den andre delen. Ved å reise med kulturstudier får du en blanding av trygt og fint organisert opplegg (med ekskursjonen til Ka-Tu village, bilfabrikk, Danang, fotballkamper med lokalbefolkningen og relevante kinovisninger) og du har mye fritid til å oppdage Hoi An og Vietnam for øvrig på egenhånd. Konseptet er godt, rammen ligger på plass- og så er resten opp til deg! Takk for meg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *