Fredagen som var dro vi på tur med skolen for å besøke to landsbyer ved navn Bhoong og Dhroong. Der møtte vi Katu-folket, en etnisk minoritet i Vietnam. De var tidligere nomader, men nå har de slått seg ned ved fjellene, omtrent tre timers kjøretur fra Hoi An. På forhånd ble vi delt opp i grupper, og fikk velge et overordnet tema som vi skulle ta utgangspunkt i når vi intervjuet de. Gruppen jeg var på valgte spiritualitet.

Bilturen begynte klokken 8 om morgenen, og innen lunsjtid var vi fremme! Vi fikk se oss rundt i landsbyen før vi ble servert tidenes lunsj. Sticky-rice tilberedt i bambus, tofu, omelett, søtpotet og diverse kjøtt er blant noe av det vi ble servert, det var nydelig.

Vi ble servert i ‘samfunnshuset’ på ekte vietnamesisk vis – spisepinner og spise på gulvet.

Etter hvert ble vi møtt av landsbyhøvdingen, og noen av hans venner, de spilte musikk for oss på hvert sitt unike instrument. Det var virkelig en ekstraordinær opplevelse, og ikke noe jeg kunne sett for meg, men jeg er virkelig takknemlig for å ha fått et såpass dypt innblikk i kulturen til en befolkning som er så annerledes fra det jeg kjenner til.

Etter maten gikk vi rundt og intervjuet folk. Den første landsbyen hadde en befolkning på omtrent 300 mennesker. En ting om Katu-folket er at de har sitt eget språk, som er annerledes enn vietnamesisk. De går på vanlig vietnamesisk skole, så de lærer vietnamesisk som andrespråk. Med vietnamesisk som andrespråk er det kanskje åpenbart at de ikke kunne noe særlig engelsk, men vi hadde med oss en tolk, så språkbarrierer ble ikke noe problem.

En liten gjeng som er klare for avreise til  neste landsby!

En halvtimes kjøretur senere var vi fremme i Dhroong. Her ble vi møtt med enda et deilig måltid, og mange små barn som ville spille fotball og leke med oss. Flere av barna kunne litt engelsk, så vi fikk til og med kommunisert litt! Det var supert å få snakket litt med barna, de var så hyggelige, og det var morsomt å faktisk bli litt kjent også.

Etter en deilig middag var det fest med landsbyen. Det satte opp et stort bål, tok på seg nasjonaldrakten sine, og danset for oss. Veldig kul fremføring de hadde. Vi fikk bli med etter hvert, og etter det avsluttet vi kvelden med gitar og sang

Dagen etterpå fortsatte vi intervjuene, og vi fikk møtt høvdingen her også.

Hjemme hos et av intervjuobjektene, han var tidligere soldat, noe han fortalte at han var veldig stolt over. Veggene var fulle av bilder fra hans tid i hæren, i tillegg til uniformen hans som hang i et glasskap.

Et slikt alter finner du i de fleste vietnamesiske hjem, her tilber de Ho Chi Minh og forfedrene sine.

Etter et par timer bar det hjemover, vi var rimelig slitne etter en så innholdsrik tur, i tillegg til at vi ble vekket av hanegal tidlig om morgenen. Jeg må virkelig si meg fornøyd med denne turen. Jeg lærte masse, spiste godt, og hadde det supert med de andre i klassen. Det var noe helt spesielt vi fikk oppleve, en flott tur.

-Una-