1. Hvordan er en vanlig skoledag?

 

Et vanlig spørsmål er, må eg kunne spansk før eg drar? Svaret er nei, det må du ikke. Det er tre ulike spansknivå, 0, 1 og 2. Dermed tilbyr kulturstudier spanskundervisning for deg som ikke kan mye annet en «Hola!» og for deg som er viderkommende i spansk. Vi har tre ulike spansktimer; (1) Lesing og forståelse, (2) grammatikk og (3) muntlig praktisk/teori. Dette er en veldig fin fordeling der man får jobbet med de ulike delene av spansklæringen på en oversiktlig måte. Vi jobber oss systematisk gjennom ulike temaer og så blir disse temaene gått gjennom i timene slik at man får satt seg ordentlig inn i tematikken fra alle vinkler. Slik timeplanen er nå starter vi på skolen 08.30 og er ferdig 13.45, men vi har endel fritimer også. Det vil si at man kanskje starter sent noen dager eller slutter tidlig. Det er også noen fritimer innimellom som er veldig gode å ha til øving før quiz eller presentasjoner. Dette semesteret slutter vi tidlig på torsdagene og har fri på fredagene. Med andre ord har vi skikkelig langhelg noe som er veldig greit med tanke på reising i helgene.

Faget Sustainability and conservation in Costa Rica har vi dette semesteret på tirsdagene på kveldstid. Dette er et veldig interessant emne som gir et dypere innblikk inn i Costa Ricas historie og biomangfold. Emnet tar for seg alt fra jordbruk, avskoging og skogbevaring, urbefolkninger, surfeturisme til bevaring av biologisk mangfold.

Kvart over 11 får vi lunsj på skolen. I ekte Costa Rica-style er det som oftest ris, salat, noe tilbehør og skolens berømte bønner til lunsj.

 

  1. Hvordan er lærerne?

Selv har jeg spansknivå 1 og har tre ulike spansklærer som eg synes er veldig flinke. Dei er skikkelig artige og iblant vi har ganske kreativ undervisning. Klassene er relativt små, og det er god takhøyde for å gjøre feil og å stille utallige spørsmål i timene. Lærerne er veldig tålmodige og understreker at vi ikke skal stresse, men heller bruke god tid slik at vi forstår hva vi lærer og viktigst, hvordan vi skal bruke det vi lærer i praksis.

 

  1. Hvordan bor dere?

Flesteparten av oss bor i Kulturstudier sine hus, der vi bor ca 7-8 stykk sammen. Antallet man bor sammen kan muligens variere utfra antall studenter på studiet og husenes kapasitet. Selv er eg superfornøyd med huset eg bor i og syns det er veldig hyggelig å bo sammen med de andre studentene.

Det er også en mulighet å ordne bosted på egenhånd. Dette semesteret er det for eksempel noen som har valgt å leie Airbnb.

 

  1. Hvordan er det å bo så mange mennesker sammen?

Selv var eg litt skeptisk til å skulle bo så mange mennesker sammen, spesielt siden man også deler soverom. Men det har vist seg å være utrolig trivelig å bo sammen med de andre studentene. Det blir mange hyggelige kvelder, her er det blant annet etablert «Movie-mondays» og «Taco-Tuseday». Sammen med huset drar man også på utflukter i helgene, da man så klart blir ekstra trygg på dem man bor med og det føles godt å ha en gjeng man kjenner litt ekstra godt. Når man skal bo så mange sammen kan det være lurt å tenke gjennom noen ting; (1) man må tilpasse seg. Å bo tett på mennesker man ikke kjenner fra før betyr at man også blir kjent med andres gjøremåter, standarder og rutiner. Mitt beste tips er; vær grei, romslig og på tilbudssiden så kommer du langt. (2) Man får gjerne ikke så mye alenetid, spesielt ikke i begynnelsen. Mitt beste tips er å være flink til å sette grenser, si ifra dersom man trenger litt tid for seg selv og huske at man trenger ikke være med på alt. (3) Man venner seg til det aller meste, bare gi det litt tid så blir man både vandt til og glad i din nye hverdag.

 

  1. Hva er det beste med å studere i Costa Rica?

 

 

Costa Rica er rangert som en av de beste backpackerstedene i Latin Amerika og det er ikke uten grunn. Det er dermed helt fantastisk å kunne være her å oppleve stedet over så lang tid. Det beste ved å studere her er følelsen av å være på en konstant ferie samtidig som man studerer, får inn litt rutiner og lærer et nytt språk. Vi drar som regel til nye strender og backpacker-hubs hver helg, ser masse kule dyr, surfer, drar til fossefall, går på klubb, bonfires og mye mer. En ting som kan trekkes frem som spesielt positivt er at Costa Rica er et såpass lite land at man får besøkt store deler av landet mens man er her. For eksempel kan man reise fra stillehavskysten til karibbien på en dag!

 

  1. Hvordan er det sosiale og kommer eg til å få nye venner?

 

Du kommer helt klart til å få nye venner! Man møter mange likesinnede, reiseglade mennesker som er motiverte for å lære om ny kultur, nye mennesker og nytt språk. Det er en god blanding av ulike aldere her, noen er rett fra videregående, andre har jobbet noen år og noen holder på med eller er ferdig med en bachelor. Skolen arrangerer fellesturer som de fleste ønsker å bli med på, noe som er veldig gøy. Det er veldig hyggelig når vi er hele gjengen på tur, da blir man bedre kjent med hverandre og får utforsket Costa Rica sammen. I tillegg blir man så klart kjent gjennom klassene og hverdagen på skolen.

 

  1. Hva annet lurt burde eg vite om det å bo i Costa Rica/San Isidro?

I Costa Rica blir lokalbefolkningen kalt for Ticos og et kjent begrep her nede er «Tico-time». Det betyr at ting gjerne går litt saktere enn hva man er vandt med hjemme. Dette har vi lært at har både sine fordeler og ulemper. På den ene siden kjenner man at hverdagen blir roet ned, ting går ikke så utrolig fort og man kan stresse ned. På en annen side må man finne frem den indre tålmodigheten, forsone seg med at ting tar tid og at dette er endel av kulturopplevelsen.

Lifehacks; Det er veldig vanlig å få litt trøblete mage av den nye maten, vannet og bakteriene. Det kan eg selv skrive under på som har vært gjennom noen runder med matforgiftning i mitt liv. Dersom det blir tilfelle, kan probiotics være din beste venn. Selv bruker eg flytende probiotics som man kan kjøpe på apoteket her nede. Det kan være en 5 eller 10 dagers «kur» som eg tar iblant dersom eg har hatt litt plager med magen. Når eg drar på tur enten i helgene eller på langtur pakker eg alltid med slike remedier. Eg kan love deg at du vil takke deg selv! Det samme gjelder med imodium, desse kan være gull å ha med dersom man plutselig skulle få løs mage og man har 12 timer igjen av en busstur.

Telefon og sim-kort; Her nede kjøper man et Costarikansk sim-kort, dermed har man ikke bank-id på mobil lenger. Noen banker har apper som kan ordne dette, men det kan være lurt å ta med en kodebrikke. Også smart er å ta med en ekstratelefon, i tilfelle telefonen blir ødelagt, stålet eller mistet. I tillegg kan man da putte det norske sim-kortet i ekstratelefonen, slik mottar man fremdeles meldinger og kan bruke bank-id også.

Det var det for tips og triks! Samt en liten info-guide til hvordan det er å studere med kulturstudier her i Costa Rica.