Hei igjen😊 Det kommer nok ikke som en overraskelse at Ghana er et veldig annerledes land enn Norge. Det er nettopp dette som gjør det så utrolig spennende å kunne bo og studere her! Men det at landene er så forskjellige, kan også føre til usikkerhet i forkant av/ starten av oppholdet. Jeg tenkte derfor at jeg skulle dele noen gode tips som jeg selv har lært i løpet av mine første uker her:

  • African time er et begrep man fort blir kjent med her nede. Det er lurt å smøre seg med litt ekstra tålmodighet, og kjøpe kjeks eller annen snacks og ha i veska i tilfelle det tar lang tid å få servert mat.
  • Ta med rikelig med solkrem! Det er veldig vanskelig å få tak i solkrem her nede, og tro meg – du MÅ ha solkrem. På Kulturstudier sin nettside kan du dessuten finne flere tips til hva du bør pakke når du skal reise til Ghana.

  • Antibac og våtservietter. Det er lurt å ha med antibac i veska når man skal spise ute. I tillegg er det ikke alltid vannet på hostellrommet fungerer like bra, så det er lurt å ha en kriseløsning på håndvask eller en kjapp kroppsvask.
  • Man må prute! Dette gjelder både på taxi og på markedet. En taxitur skal koste rundt 20cedis, eller 5cedis per person (1cedi=0.82NOK). Ha dette i bakhodet, så kanskje du slipper å betale alt for mye for alt den første tiden.
  • Det er mange som kjenner at magen reagerer på maten her, fordi det er bakterier som vi ikke er vant til. Vær påpasselig med maten du spiser, og dropp for eksempel råe grønnsaker og salat. Hvis du kjøper frukt eller grønnsaker på markedet må du også passe på å vaske det godt før du spiser det. Det kan dessuten være lurt å pakke med melkesyretabletter for å styrke immunforsvaret og forebygge magetrøbbel.
  • Som vestlige studenter er det uunngåelig å få mye oppmerksomhet, både fra damer, menn og barn. Det er stort sett bare hyggelig ment, og de setter pris på at du vinker eller sier hei tilbake. Spesielt barna synes dette er veldig stas.
  • Adapter er det både lett og billig å få tak i her, men ta med en powerbank! Du kommer til å bruke mye 4G etter du har fått kjøpt ghanesisk SIM-kort, og det tar mye batteri.
  • Angående SIM-kort: alle skaffer seg ghanesisk SIM-kort i starten av oppholdet. Dette er for at vi skal kunne bruke 4G. 4G er nødvendig for å kunne kontakte hverandre, og for å bruke GPS. Det er internett både på hostellet og på skolen, men det er ikke alltid at det fungerer som det skal.
  • Ekstra info for jenter: Det er dessverre mindre trygt å gå alene som jente her, spesielt på kvelden. Unngå å gå ute alene når det er mørkt, og ikke ta taxi hjem alene. Pass på hverandre når man er ute og drikker, og ikke dra fra noen. Det er ikke meningen at man skal være redd for alle man møter på, men «better safe than sorry».