I starten av januar kjøpte jeg en enveisbillett til Kathmandu. Etter det innså jeg at hverdagen min kom til å endre seg drastisk fra hverdagen jeg allerede var vandt med.

Før jeg bestemte meg for å studere med Kulturstudier var jeg noe usikker på om dette var riktig valg. Jeg var usikker på om jeg kom til å møte folk som jeg trivdes med, om det kom til å være vanskelig å skape seg en hverdag i Nepal og om freds- og konfliktstudier var noe for meg. Heldigvis valgte jeg å reise nedover, og det er jeg utrolig takknemlig for at jeg gjorde nå. Jeg har vært i Pokhara i tre uker, og jeg føler meg allerede veldig fornøyd med at jeg tok valget om å pakke sekken og flytte til Nepal.

Nepal byr på mye inntrykk med en gang man lander på flyplassen. Dersom man ikke har vært i Asia tidligere kan det være overveldende å komme til ett land med så mye forskjellige mennesker, lyder og lukter. Dette gjelder særlig hovedstaden Kathmandu, som flere tar noen dager i før de reiser ned til Pokhara. I Kathmandu får man en smakebit på hvordan en hektisk storby i Sør-Asia kan være. Da jeg landet på flyplassen og skulle forsøke å komme meg til hostellet ble jeg møtt med det som føltes som hundrevis at taxisjåfører som ville ha meg inn i bilen deres. Allerede her føler man på en helt annen vibe sammenlignet med den hjemme.

I Kathmandu er det mye som skjer og det føles litt som den nye filmen «Everything Everywhere All At Once». Mange som reiser til Kathmandu ender opp å bo i turistområde Tamil, hvor det er mange butikker, templer, restauranter og mye liv. For min del var dette en fin måte å bli kjent med maten, folket og kulturen som Nepal har og by på, i tillegg til at man har muligheten til å besøke flere av de berømte «stupaene» i byen!

 En av flere stupaer man finner i gatene av Kathmandu.

Mine dager i Kathmandu var veldig chille. Jeg brukte tiden på å lade batteriene og gjøre meg klar til semesterstart i Pokhara. Likevel, er det verdt å nevne at Kathmandu er en backpacker-destinasjon med mange dagstur-muligheter og et dynamisk uteliv.

Fra Kathmandu til Pokhara, tar de fleste studentene gjerne en 8-timers busstur gjennom dalene av Nepal, men jeg og et par andre fløy til Pokhara på en 25-minutters lang flytur. Pokhara er Nepals neststørste og mest sjarmerende by, og byr på en helt annen vibe en Kathmandu. De lokale her er chillere, det er mindre trafikk og støy og det er en mer tilbakelent «way of life». Det er mange attraksjoner og aktiviteter i nærområde, men den mest kjente attraksjonen i Pokhara er trolig Phewa Lake.

En av mange flotte solnedganger over Phewa Lake.

Pokhara er ikke en vanskelig by å bli glad i. Det er god temperatur her, ikke for varmt eller fuktig, men sånn akkurat perfekt varme, i hvert fall for en som er vandt til den kalde trønder-sommeren. I tillegg har man 180-graders utsikt over fjellene og på en heldig dag ser man også toppen av Mount Fishtail fra taket på hotellet. Alt dette la jeg raskt merke til da jeg kom til byen.

Etter en 20-minutters taxitur fra flyplassen kom jeg frem til «Hotel New Darshan» hvor jeg sammen med resten av gjengen skulle bo de neste 10 ukene. Hotellet er i smørøyet av Lakeside og er i gangavstand til det meste. Jeg var den første som ankom hotellet og ble møtt av Oda Steen som er koordinatoren vår her i Nepal. Hun står for innsjekkingen av alle studentene de første dagene her. Oda er en MVP som fortjener en ekte shoutout, for her blir man veldig godt mottatt med godt humør og trøndersk-humor! Oda sammen med de andre koordinatorene er del av sikkerhetsnettet til studentene her i Pokhara, så man føler til enhver tid at det er noen å henvende seg til dersom det er noe som skjer eller dersom det er noe man lurer på.

Etter hvert som resten av gjengen fikk sjekket inn på hotellet og fikk kommet seg til rette, var det noen i gruppa som tok initiativ til å ta en felles middag ved innsjøen. Dette er en av fordelen med å studere her med Kulturstudier; folk er utrolig dyktige til å finne på ting sammen og utforske nye ting. Tross at det var alt for mange navn og huske på, var middagen veldig hyggelig og man kom allerede her i kontakt med hyggelige folk!

I vår er vi 35 studenter som kommer fra Norge, Danmark, Sverige, Østerrike og India. Vanligvis vil det også være elever fra Nepal som deltar i programmet. Her bor vi alle på samme hotell, noe som gjør at man får litt «Zack and Cody»-livsstil etter hvert. Man blir gjerne innlosjert med en eller to andre på rom, med mindre man betaler for enkeltrom. Uavhengig av hvilken boform man velger, har det ikke vært noe utfordring å komme i kontakt med folk.

Når det kommer til det sosiale her, har gjengen vært upåklagelig. Det tar ikke lang tid før man finner folk og de første ukene går gjerne med til å utforske byen sammen. Kulturstudier sponser også en velkomstmiddag og legger opp til en rekke aktiviteter i starten, noe som gjør det ekstra greit å få seg venner i starten.

Utsikt fra takterrassen på hotellet.

Så langt, har Pokhara og opplegget her med Kulturstudier vært over all forventing; faglig, sosialt og kulturelt. Jeg føler at jeg på kort tid har opplevd mye og jeg gleder meg masse til alt som skal skje fremover! Jeg slenger på et bilde til av brodern Anders og MVP Nathalie! Her på veien opp til Sarangkot (en fjelltopp noen timer unna Lakeside).