Nameste! Nå som gjengen her i Pokhara har kommet til det punktet hvor vi omtaler «Hotel New Darshan» som «hjemme» og har kommet inn i en mer eller mindre fast hverdagsrytme, tenkte jeg å ta dere med gjennom en vanlig dag for oss her i Nepal!

Av og til kan jeg glemme at oppholdet i Nepal ikke er en lang ferie. Det er ikke fordi skolen er lite spennende eller fordi at vi ikke har pensum å lese på, men fordi det er mye som skjer i Pokhara, både på hverdager og i helgene. Men når gjelder det vi kaller hverdager her, så har vi som regel undervisning fra klokken 09:00 mandag til fredag. Det skal sies at selv om undervisningen starter klokken 09:00 på timeplanen, kan det godt hende at foreleserne er på “Nepali time”, noe som betyr at man gjerne regner med at timen starter omtrent 15 minutter etter planen. Noe som passer godt for de som er litt trege på morgenkvisten.

Gjengen som er her denne våren er en overraskende sprek gruppe. Før skolestart er det flere som starter dagen med å dra på trening, jogge langs innsjøen eller ha en yoga-session på takterrassen.

For min egen del, er jeg noe mer daff på morgenen og starter gjerne dagen med å mekke frokost. På butikkene i nærområdet får man tak i det meste man trenger av matvarer, som juice, melk, brød, smør, kaffe, egg, pålegg osv. Dermed er det ikke noe problem for min del å lage en ordentlig vestlig frokost med kokt egg og brød. Flere andre lager i derimot frokostblanding eller stikker ned på en av de lokale frokoststedene for å kjøpe mat. Etter frokost pleier jeg å ta en rask gåtur langs innsjøen før vi turer til skolen klokken 08:55.

Vi har undervisning på Kuti Resort and Spa som er 5 minutters gange unna der vi bor. I løpet av undervisningen, som gjerne varer frem til klokken 13, har vi ubegrenset tilgang på oreo-kjeks og kaffe gjennom skoledagen, noe som er veldig nice og samtidig noe farlig for «øl-magen». Og ja, vi har faktisk gratis tilgang på bassenget der dersom man legger igjen en review på tripadvisor/google.

Når det gjelder forelesningene, har vi frem til nå hatt en rekke ulike forelesere. De fleste foreleserne er tilknyttet universiteter i Sør-Asia og kommer på kortere eller lengre opphold her i Pokhara for å ha undervisning med oss. Fordelen med dette er at vi blir introdusert for en rekke ulike konsepter fra flere perspektiver og får dermed et dypdykk i teorier om fred og konflikt samt god historisk, kulturell og økonomisk historie av regionen. Jeg har vært veldig positivt overrasket over kvaliteten på foreleserne. De fleste er veldig engasjerte i det de jobber med og har en god formidlingsevne. Samtidig er forelesningene også noe interaktive med diskusjoner både i små grupper og i plenum. Dette trives jeg veldig godt med da jeg vanligvis har problemer med å sitte stille i 4 timer i strekk.

Noe av det jeg vil trekke frem som jeg synes er veldig bra, er at Kulturstudier arrangerer field trips. Så langt har vi vært på to stykker:

  1. Vi har besøkt Chetana Women’s Skill Development Project, som er en organisasjon som jobber for å beskytte interessene og rettighetene til kvinnelige offer av seksuell vold samt spre kunnskap om kjønnsbasert vold i Nepal. Her har studenter ved Kulturstudier også muligheten til å engasjere seg i frivillig arbeid dersom man ønsker å bidra i dette arbeidet. Dette kan du lese mer om her: https://www.facebook.com/ChetanaWomenSkillDevelopmentProgram/
  2. Også har vi besøkt Kopila, som er en NGO som jobber for beskyttelse av menneskerettigheter til kvinner og barn. Organisasjonen jobber også med safe houses og psykisk helsetilbud til spesielt sårbare grupper i samfunnet. Det kan du lese mer om her: https://www.facebook.com/kopilapokhara/

Besøkene til disse organisasjonen har vært utrolig lærerike. Man lærer på et helt annet vis når man fysisk kommer i møte med initiativtakerne av disse viktige organisasjonene. Totalt sett vil jeg si at undervisningen gjennom Kulturstudier så langt har vært veldig bra og at jeg ser frem til å lære mer om regionen.

Etter forelesning pleier vi studenter å ha «kappgang» ned til lunch på Little Windows. Lunchen er dekket av semesteravgiften og maten har vært upåklagelig så langt. Vi har fått servert veldig mye forskjellig sør-asiatisk vegetarmat og 99% av gangene vil jeg si at det faller i smak hos de aller fleste.

Etter lunch er klokka rundt 14. Da er det litt fritt frem på hva man vil gjøre, men for meg og Anders tar vi gjerne turen innom gymmen før middagstid hvert fall. Ellers går ettermiddagene med til lesing av pensum, gruppearbeid om Sør-Asia eller små utflukter rundt om i byen. Fordelen med Lakeside er at det absolutt ikke er noe mangel på cafeer eller restauranter, så mange av oss pleier å bruke cafeen «Perky Beans» som leseplass. Anders anbefaler her alle drikkene som har iskrem, mens jeg som stolt laktoseintolerant anbefaler å prøve ut cafeens «lemon, ginger, honey tea».

Om ettermiddagen henger folk gjerne i områdene ved innsjøen og det er veldig lett å leie seg en kajakk eller robåt dersom man føler for å se solnedgangen fra vannet. Yoga-og eller meditasjonstimer er også en populær aktivitet blant flere og takterrassen på hotellet brukes av jentene til å sole seg eller vaske klær.

Til middag kan man enten lage mat på felleskjøkkenet eller velge mellom et uendelig antall restauranter som er å finne her i Lakeside. For alle veganere eller vegetarianere der ute, er Nepal en ideell plass å bosette seg. Jeg vil påstå at omtrentlig halvparten av stedene er eksklusivt vegetar-steder og prisen ligger rundt 500 rupee (cirka 35 nok) for en vegetarmåltid, mens vestlig mat eller non-vegeterian mat koster rundt 800 rupee (cirka 50 nok).

Man får litt “Zack and Cody”-vibber av å bo her, da det kun er studenter fra Kulturstudier som “okkuperer” hele hotellet. På grunn av dette har vi også mulighet til å ha filmkvelder, holde kahoot og vors i hagen, og felles gymtimer på taket. Hver uke pleier også en stor gjeng å se “the last of us” på lerretet i hagen og mange tar også turene ned til utekinoen nede i gata. Det er viktig å understreke at mulighetene og variasjonen av aktiviteter i område er stor, og at man kan gjøre nye ting nesten hver dag dersom man går inn for det. Men dette er noe av de mest populære aktivitetene blant oss som bor her dette semesteret.


Håper dette ga et lite innblikk i hverdagen her i Nepal og vekket litt interesse for Nepal og Pokhara!

 

På gjensyn!