Hei! Denne uka var det vår tur til å dra på ekskursjon til Longo Mai! Longo mai er en liten landsby (kan man si), som ligger ca en time unna San Isidro, ute på landet. Det er et eget lite samfunn bestående av 150 hus og rundt 800 personer. Longo Mai-prosjektet ble startet i Europa på 1970-tallet, som en alternativ måte å leve på, og i forbindelse med politisk aktivisme. Longo Mai betyr «long life», og det finnes slike Longo Mai-samfunn andre steder i verden også, f.eks i Frankrike. Her i Costa Rica har Longo Mai-samfunnet blant annet spilt en viktig rolle i å huse flyktninger fra andre latin-amerikanske land.

Som en del av bærekraftsfaget vi har på universitetet, drar alle studentene på ekskursjon til Longo Mai. Dette gjør vi i puljer på ca 15 personer av gangen. Oppholdet varer i 5 dager, og man bor hos en vertsfamilie sammen med en medstudent. Jeg og ei anna bodde hos ei veldig hyggelig bestemor, som ofte passet barnebarnet sitt på 4 år når foreldrene var på jobb. Dette er en fin mulighet til å bli bedre kjent med samfunnet og å praktisere spansk!

Mens vi var i Longo mai, besøkte vi flere gårder og fikk snakke med mange spennende personer. Vi lærte om agroøkologi, bærekraftig jordbruk, medisinske planter, sukkerrør-produksjon, kakao-produksjon og mye mer! I Longo Mai driver folk som regel med småskala jordbruk, og vi hjalp til med å jobbe i åkeren. Ta med klær du ikke er redd for, og brett opp ermene!

Oppholdet i Longo Mai kan nok ansees som litt slitsomt for noen, men du lærer så utrolig mye! Alt du ser og erfarer får deg til å reflektere mer over hvor produktene vi kjøper faktisk kommer fra, og hvilke sosiale og etiske problemstillinger som følger med forbruket vårt. Ofte er det bonden som faktisk arbeider hardt for å dyrke råvarene, som sitter igjen med minst fortjeneste av det ferdige produktet.

Vi hadde også noen spansktimer og det ble satt opp en frivillig yoga-session og et dansekurs i latin-amerikanske danser. Etter oppholdet skal man levere en rapport som teller 30% av karakteren i Bærekraftsfaget. Jeg likte Longo Mai-oppholdet veldig godt, så dette er virkelig noe å se frem til!

– Sara