I løpet av semesteret har vi en «reading week» uten obligatorisk undervisning. Da har vi tid til å jobbe selvstendig, og til å reise på en lengre tur. I tillegg tilbyr skolen valgfri undervisning på Volta for de som ønsker litt hjelp eller veiledning til å jobbe med skolen. Jeg dro til Peru med tre venner denne uka. Her har jeg skrevet om vår opplevelse av Peru og hvordan det var å feire påsken der.

Turen til Machu Picchu

For de som ønsker å gå til landsbyen, så har man to muligheter. Den mest kjente er «Inka-Trail», hvor du går ruten som mayafolket gikk før i tiden. Turen tar fire dager å gå og det er obligatorisk å gå med guide.

Vi valgte å gå «El Salkantay Trek». Salkantay tar fem dager å gå, og følger en annen rute enn den som Inka-folket gikk. Jeg synes det var en helt fantastisk tur. Vi startet opp i høyden på cirka 4000 moh. På dag to passerte vi Salkantay Mountain som markerer det høyeste punktet på turen, 4600 moh. Heldigvis ble ingen av oss høydesyke, men vi måtte gå i et rolig tempo for høyden gjorde at vi ble lett andpustne og tunge i beina.

Bildet er tatt på turens høyeste punkt. I bakgrunnen kan du se Salkantay Mountain.

 

Vi hadde booket hvor vi skulle sove på forhånd av turen. Alle stedene var inkludert frokost i tillegg til at vi kunne kjøpe middag for 60-80 kr per person. Lunsj og snacks hadde vi kjøpt inn på forhånd, så det bærte vi med oss i sekken – noe som også gjorde sekken lettere for hver dag som gikk 🙂 Da vi kom fram til landsbyen «Aguas Caliente», kjøpte vi inngangsbilletter til selve Machu Picchu for dagen etter. I landsbyen selger de 400 billetter hver dag som man kun kan kjøpe fysisk, så det var nok av billetter med tanke på at vi ikke var der i høysesongen. Siden vi tok dagene litt som de kom, endte vi med å være en natt til i landsbyen etter å ha besøkt Machu Picchu, før vi tok toget og bussen tilbake til Cusco.

Et av hostellene vi sov på under turen, hadde et utebasseng. Vannet kom fra en vannkilde fra fjellet og det var iskaldt.

Kort oppsummert, så kan jeg absolutt anbefale å gå El Salkantay Trek uten guide. Hvis du er en gruppe på to eller flere, så er det ingen problem å gjennomføre turen selv. Personlig synes jeg det er best, for da kan jeg gå i et tempo som passer meg og tilpasse reisen underveis slik som jeg ønsker. Derimot hvis du foretrekker å gå en guidet tur, så er det lett å finne en guide og gruppe å gå med. Et annet alternativ er også å ta dagstur fra Cusco til Machu Picchu – de har tog som går dit hver dag.

Souvenir fra Cusco

Cusco er en fantastisk by å oppleve. Byen har mange markeder hvor du kan prøve lokale matretter og kjøpe lokale varer. Der har de alt fra malerier til turutstyr – og alt til en rimelig pris 🙂 Det vi manglet av varme klær og turutstyr, kjøpte vi der.

Jeg kjøpte inn mye peruansk salt, sjokolade og alpakka-skjerf som jeg skal gi i gaver til venner og familie når jeg reiser hjem til Norge. I tillegg kjøpte jeg et sjakkbrett på et marked hvor man spiller Spania mot Inkariket. Sjakkbrettet var karvet ut i tre og malt i sterke rødfarger. Jeg hadde det med meg da vi gikk Salkantay, så vi spilte en del oppe i fjellet og på hostellene om kveldene.

 

 

Dagsturer fra Cusco

I tillegg er det mange utflukter og dagsturer du kan ta fra byen. Vi dro blant annet til Winikunka (kjent som Regnbuefjellene). Der gikk vi noen få kilometer opp til toppen som ligger på 5036 moh – det høyeste punktet jeg noen gang har gått til. Det er anbefalt å være der så kort som mulig, helst ikke noe mer enn 15 minutter, da man kan bli syk av høyden. Hvorvidt man blir påvirket av høyden er individuelt, så man vet ikke før man har vært så høyt oppe hvordan kroppen reagerer på det. Det anbefales for alle å drikke rikelig med væske, gå rolig og tygge på kokablader! Jeg synes det var gøy å kjenne på hvordan høyden påvirket meg.

Bildet er tatt på toppen av Winikunka (Regnbuefjellene).

 

Påskequiz og påskeeggjakt i Peru

Mange kan kjenne på ekstra hjemlengsel i høytidene. Personlig kjente jeg mye på hjemlengsel i jula og nyttårsaften 2023, da jeg var i Sentral-Amerika og backpacket før semesteret i Buenos Aires. Det er fint å være bevisst på at man kan kjenne litt på hjemlengsel og at alle opplever det forskjellig. Samtidig er det noe veldig spesielt med å oppleve hvordan en annen kultur feirer de samme høytidene. Vi var i Cusco i selve påskeuken, hvor de hadde mange parader og folk som gikk i tog i gatene.

Vi tok med oss litt av den norske påskefeiringen til Peru ved å starte hver dag med en lang brunsj med appelsin, eggerøre og kaffe. Etter brunsjen hadde vi alltid påskequiz, noe som vi brukte alt mellom en til fire timer på. Da satt vi på hostellet hvor vi hadde en utrolig utsikt over byen. Vi hadde også to runder med påskeeggjakt. En hvor vi lette etter poser med sjokoladeegg og en hvor vi lette etter Inca-kola (den peruanske brusen). Alt i alt hadde vi en god blanding av norsk og peruansk feiring, og jeg vil si det er en av de fineste påskene jeg har hatt!

Her sitter vi å spiser brunsj – etterfulgt av noen timer med påskequiz

 

– Emma