Vietnam

Vietnam

Vietnam

Vietnam er et land i rask endring, og regnes som en av verdens store suksesshistorier innen utvikling de siste tiårene. Etter mange år med planøkonomi har vietnameserne siden 1986 gjennomlevd store økonomiske reformer som har skapt dramatiske omveltninger for størstedelen av befolkningen.

Landet har en spennende, men også tragisk historie bak seg. Århundrer med krig og okkupasjon har satt sine spor. Likevel begynner de dystre forestillingene om det krigsherjede landet å vike plass for reiseskildringer om utrolige opplevelser, vakre strender og en stor kulturarv. Vietnam er fortsatt et fattig land, men det er rikt på forbløffende opplevelser, utrolige historier og vennlige mennesker.


Hoi An

Med sine smale gater og gamle bebyggelse ligger Hoi An vakkert til ved Thu Bon-floden midt på den langstrakte vietnamesiske kysten. Byen har et behagelig tropisk klima og ansees av mange som Vietnams perle. Derfor er det mye turisme som har ført til dramatisk vekst i hele området. Turismens innvirkning er et nærliggende tema for utviklingsstudiet.

Den gamle handelsbyen med hus i kinesisk og kolonial stil, idylliske torg og et rolig tempo, var fra 1700-tallet sentrum og vinterhavn for kjøpmenn fra hele Asia. Det gjorde den til et knutepunkt mellom flere ulike kulturer, noe som fortsatt setter sitt preg på byen. Hoi An utmerker seg også med sine hundretalls dyktige skreddere som både syr opp kopier og designer nye klær. En kort sykkeltur tar deg til milelange hvite strender.

 

Byen er også et ideelt utgangspunkt for reiser rundt i Vietnam. Derfra er det bare noen mil til fjellet og høylandet. Nærmeste nabo er storbyen Danang, med 1 million innbyggere. Den gamle keiserbyen Hue er en uforglemmelig togtur unna. 

Studiesenteret

Kulturstudier har sitt studiesenter på det lokale universitetet, sentralt plassert i Hoi An.

Stranden

Stranden ligge fire kilometer nedover elven. Dit sykler du fort gjennom det vakre landskapet av grønne rismarker og beitende vannbøfler.

Bosted og mat

Studiegebyret inkluderer innkvartering, samt frokost alle undervisningsdager. Forøvrig er utvalget av spisesteder i alle prisklasser stort. Du finner raskt dine favorittsteder. De fleste måltider ordner du på kjøkkenet i huset der du bor sammen med dine studievenner.

I Hoi An bor vi i private hus som vi leier utenfor den gamle bydelen. I utgangspunktet blir alle innlosjert på to- til firemannsrom. Det finnes imidlertid muligheter for enkeltrom mot et tillegg i prisen. Du kan også velge å ordne bosted selv.

Siden Hoi An er en liten by ligger det meste i gangavstand. Fra boligen tar det ca 15 min å gå til universitetet og sentrum. Det er praktisk og billig å kjøpe seg en sykkel. De nødvendigste fasilitetene, som matbutikker, internet, bank, post, legesenter og sykehus er alle lett tilgjengelige. Som følge av turismen finnes også mange barer og kafeer.

Studentblogg

I studentbloggen finner du masse gode bilder og fortellinger fra studenttilværelsen i Vietnam:

Reisetips Vietnam

Mange studenter velger også å reise rundt i regionen før og etter studiet. Da er mulighetene mange. I løpet av semesteret i Hoi An vil studiene og livet der være i fokus, men du har muligheter til kortere helgeturer omkring i landsdelen. Vi har samlet reisetips fra flere av våre studenter som kanskje kan inspirere deg til  eventyr.

Les reisetips for Vietnam

Bli kjent med Vietnam

Ved å bo i Hoi An har du mulighet til å på egen hånd bli kjent med Vietnam gjennom lokalbefolkningen og dine Vietnamesiske medstudenter. I tillegg tilbyr Kulturstudier mange aktiviteter som gir deg anledning til å lære om Vietnam: Introduksjonsuke med forelesninger om historie, samfunn og kultur; gjesteforelesninger ved lokale ressurspersoner; ekskursjoner, for eksempel til lokale frivillighetsorganisasjoner og virksomheter; sosiale møteplasser; filmkvelder; Vietnam dag; quiz kvelder; konserter; sport, med mer. Det finnes også mulighet for kveldskurs, ofte er disse introduksjon til språk, matlaging, yoga, med mer.

 

Kultur og Historie

Bøker om vietnamesisk kultur handler mye om at deres måte å være og tenke på synes preget av harmoni, hierarki, og respekt for eldre og autoriteter. Familien vektlegges som en særlig betydningsfull enhet, rettere sagt den aller viktigste, både for samfunnet og det enkelte individ. I media og reiselivsbrosjyrer fremstilles Vietnam videre som et smilets land, på linje med andre land i Sørøst-Asia som Kambodsja, Laos og Thailand. Er vietnamesere et harmoni- og familieelskende folk? Og hva har i så fall vært med på å forme deres måte å tenke og handle på?

Les mer

Klima

Klimaet i Hoi An er tropisk. I løpet av vårsemesteret stiger temperaturen gradvis fra kvelder med lange ermer til svært varmt. Høstsemesteret tilbyr en behagelig varme, men et fuktigere klima og tidvis regn. Noen ganger kommer monsunen i løpet av høstsemesteret, og da regner det intenst i dagesvis. Omtrent hvert tredje år opplever vi tyfon under høstsemesteret, uten at noen har kommet til skade. I lenken nedenfor kan du se gjennomsnittstemperaturer og nedbør for hele året.

Se klimadata på Google

Intervju med Eline

Jeg syns det har vært en sinnssykt bra start og overgang til studielivet! Vi har fått så god oppfølging og veiledning hele tiden - jeg var stressa for å plutselig være student og ha eksamen - men tror å gjøre det gjennom KS gir deg en myk start som student gjennom sine flinke lærere og tette oppfølging. Også er det jo mye mer spennende å lære om noe på en mer virkelighetsnær måte - som vi fikk i Vietnam, gjennom en field-trip og å gjøre research lokalt til gruppeeksamen.

Les mer

Flyreisen

Flyreisen ordner du selv. Du bør vente med å kjøpe billett til du har fått klarsignal fra Kulturstudier.

Kulturstudier samarbeider med Kilroy travel som sender tilbud om flyreise til alle studenter i god tid før studiestart. De kan booke deg inn på en fellesavgang sammen med medstudenter, eller sette opp en individuell reiserute.

Finansiering

Vi er stolte av å kunne holde studiegebyret på et nivå som en alminnelig studentøkonomi kan makte. Lån og stipend fra Lånekassa utgjør ca 60.000 kroner for en typisk student. (55000 for høstsemesteret , 65000 for vårsemesteret)I tillegg bør du ha minimum 20.000 kr til fly, bøker, lommepenger etc.

Les mer om finansiering

Våre studier i Vietnam

I Vietnam tilbyr vi introduksjon til utviklingsstudier.

Les om Utviklingsstudier 1

Fakta om Vietnam

 • Offisielt navn:

  Den sosialistiske republikken Vietnam

 • Areal:

  331 210 km²

 • Folketall:

  104,799,174 (2023 est.)

 • Befolkning:

  54 offisielle etniske grupper, bl. a Thai, Khmer og Muong. Vietnamesere (kinh) utgjør 86 % av befolkningen, kinesere 3 %.

 • Største byer:

  Hanoi (hovedstad), Ho Chi Minh City, Da Nang, Hai Phong, Nha Trang

 • Offisielt språk:

  Vietnamesisk

 • Religion:

  Katolikker 6,1 %, buddhister 5,8 %, protestanter 1 %, andre 0,8 %, ingen 86,3 % (2019 est.)

  Merk: De fleste vietnamesere er kulturelt sett buddhister.

 • Leseferdigheter:

  95,8% av befolkningen over 15 år (2013)

 • Befolkning under fattigdomsgrensen:

  6.7% (2018 est.)

 • Kilde:

  CIA factbook

Er det noe du lurer på?

Fyll ut skjemaet så kontakter vi deg så fort vi kan.

Takk. Du hører fra oss innen en arbeidsdag.

 

studentbloggene, Instagram og TikTok kan du se studenters filmer, bilder og fortellinger fra studiestedene.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev