Intervju Beatrice

Jeg heter Beatrice og er 19 år. Jeg kommer fra en kystby langt nord i Trøndelag som heter Rørvik, og har bodd her hele livet. Jeg har nettopp fullført videregående opplæring og kjente at det nå var på tide å komme seg bort her ifra. Alt jeg klarte å tenke på var at jeg ville reise og oppleve verden og komme meg bort fra Norge. En ting var jeg sikker på å det var at jeg ville til et sted som er varmt. 

 

Hvor tidlig gikk du i gang med å planlegge din reise, samt sende ansøkning til kulturstudier. 

Jeg søkte 2. februar 2023 og fikk tilbud om studieplass 3. februar. 2023. Da startet jeg å gjøre noen research om landet og hva jeg trenger. I mai kontaktet jeg helsestasjonen her jeg bor for å få informasjon om hvilke vaksiner jeg måtte ha før avreise. Hun satte opp time til alle sammen. Vaksinene jeg tok var Hepatit Aog B (2 sprøyter før avreise og 1 etter reise), Rabis (3 sprøyter) og Tyfoid (1 sprøyte). Etter hvert som tiden gikk bestilte jeg inn ting jeg skulle ha med meg slik at alt vart klart. 

 

Hvor mye egen oppsparing (inkl studiegebyr og reiseutgifter) vil du mene det er smart å ha før man reiser?

Costa Rica er et veldig dyrt land. Det kan sammenlignes med Norge, noen ganger dyrere enn Norge også. Jeg vil påstå at man burde ha rundt 50 tusen til oppholdet. Mat er dyrt, og det går store summer på det. Generelt alt av klær, mat, saker og ting er dyrt. Kollektivtransport er vell det eneste som er billig. Kulturstudier setter også opp transporten til forskjellige utflukter og plasser man kan dra til. Her går det en god del til transport, boplass og opplevelser. Mange velger også å reise til et av nabolandene og det koster også litt. Studiet varer som sagt 10 uker, men etter det starter eksamensperioden, noen velger å reise hjem til Norge, men de aller fleste blir igjen. Jeg valgte å bli igjen og da må man ordne boplass selv. 


Hvorfor valgte du kulturstudier, fremfor at for eksempel reise på egen hånd?

Jeg valgte å reise gjennom kulturstudier fordi da får jeg 30 studiepoeng samtidig som jeg får oppleve landet. Vi har reist masse gjennom skolen og jeg har blitt trygg på landet og byen og lært det jeg trenger for å klare meg selv der. Jeg reiser faktisk tilbake i februar på egenhånd. Jeg ble så forelsket i landet at jeg velger å flytte tilbake, 
det hadde jeg ikke turt om jeg ikke hadde studert der med kulturstudier fra før av. Nå vet jeg hvordan alle systemene fungerer og kan klare meg på egenhånd. 

 

Om du skulle nevne en faglig grunn og en opplevelse relatert grunn til å dra til Costa Rica, hva skulle det være? 

Jeg personlig var veldig skolelei etter videregående, derfor var jeg mer interessert i å reise og oppleve. Derfor er jeg fornøyd med studieprogrammet, fordi vi kun har skole mandag-torsdag. Vi startet ikke på skolen før 13:00 og var ferdig 15:00, dermed fikk vi tid til å være på stranda/trene før skolen. Siden vi har fri på fredagene hadde vi muligheter til å reise på egenhånd å oppleve flere plasser i helgene. Vi fikk også oppleve mang plasser og ting gjennom skolen da vi var på field trips. 

 

Er det flere grunner til at man burde reise til costa rica? 

Jeg trives best når jeg har sand mellom tærne og ser på apekatter hoppe fra palme til palme og hører havet slår inn mot stranda. I Costa Rica kan jeg garantere at det er akkurat det du kommer til å oppleve. Costa Rica er kjent for å leve etter Pura Vida, altså det rene og enkle liv. De lever også ut ifra «tico time», altså at tiden ikke er så viktig og at man stresser ned. Det tror jeg er det jeg synes er det beste med å flytte fra Norge. Her kan man stresse ned og nyte livet og kjenne at man lever, gjerne mens man drikker fra en kokosnøtt. 
Costa Rica byr på strender, fjell, vulkaner, regnskog, fossefall og ikke minst biologisk mangfold. Her er det masse å oppleve og teste ut. Alt fra surfing, hoppe i fossefall, ta zipline, hoppe i fallskjerm, se på vulkaner til å ta seg en drink på båt-party. Det er uendelig med ting å gjøre. 

 

Noen siste bemerkninger?

Jeg vil anbefale å ta med så mye hygiene produkter som mulig, eks. deodoranter, tamponger og solkrem! Slike ting er veldig dyrt her i Costa Rica. Jeg anbefaler heller ikke å ta med hvite klær eller klær man er redd for, her er dårlige vaskemaskiner og klærne blir fort slitte og ødelagte. 

Jeg anbefaler heller ikke å bruke penger på noen av bøkene. Man får bøkene på nett gjennom oslomet. Flybillettene anbefaler jeg å bestille på egenhånd i stedet for å gjøre det gjennom Kilroy. Jeg bestilte gjennom dem og betalte mere enn de som ikke gjorde det måtte, vi tok alle fellesflyet. 

Når man kommer til Costa Rica må man kjøpe seg et nytt Sim kort, da kan man velge mellom Liberty og Kolby. Vi har best erfaring med Kolby. For å fylle på Sim kortet drar man til den nærmeste butikken og fikser det i kassa. Det eneste som er dumt er at det er dyrt for lite data. 

Og til slutt vær åpen for å møte nye folk, teste ut nye ting, ikke vær redd for å utfordre deg selv. Du kommer til å angre på at du ikke tok den surfetimen eller hoppet fra det flyet. Det er nå du lever. smile 

Oversikt over penger jeg brukte før reisen 
Studiet: 65000,-
Depositum: 2000,-
If+: 514,-
Fly: 13.900, - 
Vaksiner: 4310,-

Er det noe du lurer på?

Fyll ut skjemaet så kontakter vi deg så fort vi kan.

Takk. Du hører fra oss innen en arbeidsdag.

 

studentbloggene, Instagram og TikTok kan du se studenters filmer, bilder og fortellinger fra studiestedene.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev