Intervju med Eline

Jeg heter Eline Stava og er fra Horten! Etter VGS var jeg hunderøkter i førstegangstjenesten og trivdes veldig med det, men da det begynte å nærme seg slutten hadde jeg ingen plan om hva jeg skulle videre. Jeg scrollet gjennom Utdanning.no i håp om å finne en utdanning som interesserte meg. Da kom jeg over utviklingsstudier - et studie jeg aldri hadde hørt om før men som virket kjempespennende og midt i blinken for meg! 

Jeg hadde nemlig tidligere jobbet noe frivillig for Norsk Nødhjelp gjennom videregående skolen min og vært med dem på felt-reise til Tanzania. Derfor søkte jeg dette studiet på samordna opptak og var forberedt på å slå meg ned i Oslo med en bachelor i 3 år - men det føltes ikke heeelt rett - jeg ville jo oppleve mer og reise også… 2 måneder senere var jeg på desperat leir igjen på internett for å finne noe å fylle det neste skoleåret med - alt fra folkehøgskole til arbeid i utlandet, eller bare friår. Det var da, i siste liten, jeg kom over Kulturstudier (KS). «Development studies 1 - Vietnam» leste jeg. Det føltes too good to be true - både studiet jeg hadde kikket på i utgangspunktet pluss reise!! Prikken over i-en var at det i tillegg var i samarbeid med OsloMet slik at jeg kunne fortsette på bacheloren jeg hadde sett for meg etter et reise-eventyr! Så, 5 minutter etter jeg fant nettsiden var søknad sendt og depositum betalt og jeg danset en liten seiersdans med mamma i stua hjemme!

 

Hvor tidlig gikk du i gang med å planlegge din reise, samt sende ansøkning til Kulturstudier?
Som sagt var jeg relativt sent ute. Jeg søkte i starten av juni, fikk svar noen dager senere og etter det startet alt av søknader, bestillinger og planlegging! Fullførte førstegangstjenesten i juli også reiste jeg 1.september - kun noen måneder etter jeg søkte. Men alt gikk knirkefritt tross litt dårligere tid enn de som hadde hatt planen i boks i lang tid!

 

Hvor mye egen oppsparing (inkl studiegebyr og reiseutgifter) vil du mene det er smart å ha før man reiser til Vietnam?
Personlig synes jeg støtten fra Lånekassen holdt veldig godt! Hvis man sparer opp til å betale en del av studiet-gebyret med egne sparepenger før avreise slik at man kan bruke den månedlige summen av lånekassa til livet i Vietnam, holder det godt. Selv tok jeg også to helgeturer utenlands(Malaysia og Sør-Korea) og to innlandsreiser (Da Nang og Ha Giang) med hotell, reise og alt og pengene strakk til dette også! Syns også jeg har levd i ganske stor økonomisk frihet - shoppet klær og suvenirer, dratt ut i helgene og kjøpt mye god mat og drikke. Har nå kanskje brukt 5000kr utover studie-pengene ettersom jeg har fortsatt å reise etter endt semester. 

 

Hvorfor valgte du Kulturstudier, fremfor at for eksempel reise på egen hånd?
Jeg valgte Kulturstudier fremfor et friår med reise fordi jeg ønsket en kombinasjon av frihet og reise, men også å gjøre noe produktivt og komme i gang med studielivet. I tillegg virket det som en fin kombinasjon av å dra på en eksotisk og spennende reise, men fortsatt ha noe av det hjemlige og trygge gjennom alle de andre norske studentene.

 

Om du skulle nevne en faglig grunn og en opplevelse relatert grunn til å dra til Vietnam, hva skulle det være? 
Vil nevne at jeg syns det har vært en sinnssykt bra start og overgang til studielivet! Vi har fått så god oppfølging og veiledning hele tiden - jeg var stressa for å plutselig være student og ha eksamen - men tror å gjøre det gjennom KS gir deg en myk start som student gjennom sine flinke lærere og tette oppfølging. Også er det jo mye mer spennende å lære om noe på en mer virkelighetsnær måte - som vi fikk i Vietnam, gjennom en field-trip og å gjøre research lokalt til gruppeeksamen.

 

Er der flere grunner til at man burde reise til Vietnam?
Man burde reise til Vietnam fordi det er et magisk land i en så spennende del av verden! Jeg satt også veldig pris på at byen man bor i - Hoi An - er så trygg og rolig. Man kunne beholde mye av friheten vi er så vandt til i Norge, som å kunne gå alene bare, være ute om kvelden og føle seg trygg. I tillegg er det masse god mat, en veldig koselig by full av lanterner og liv, og så mye å utforske! Og så klart varmen, folkene, strendene, prisene, tempoet - I can go on forever.

 

Noen siste bemerkninger? 
Dra på utveksling med Kulturstudier - det kommer du aldri til å angre på!

Er det noe du lurer på?

Fyll ut skjemaet så kontakter vi deg så fort vi kan.

Takk. Du hører fra oss innen en arbeidsdag.

 

studentbloggene, Instagram og TikTok kan du se studenters filmer, bilder og fortellinger fra studiestedene.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev