Hopp til hovedinnhold
en gruppe unge kvinner sitter rundt et bord foran en bygning.

Hvordan håndtere kultursjokk

Å flytte til et annet land kan føre til at du opplever det som er kjent som kultursjokk.

|Bertine

Denne teksten er oversatt ved hjelp av kunstig intelligens.

Se den originale versjonen av artikkelen her.

Kultursjokk er en følelse av forvirring og usikkerhet som du kan ha fra å oppleve en annen kultur enn din egen. Det kan skje når du flytter til et annet land og blir involvert i en annen kulturell setting, spesielt ved midlertidige og intense flyttinger som et semester i utlandet.

to personer sitter på en vinduskarm og ser ut på fjellene.

Det er mange fordeler med å ha opplevd kultursjokk, som personlig vekst og en bedre forståelse av deg selv og en ny kultur.

Det er viktig å være bevisst på hva kultursjokk er fordi det kan forberede deg på å møte utfordringer og følelser du står overfor mens du tilpasser deg en ny kultur. Ved å være oppmerksom på symptomene, kan du håndtere situasjonen bedre og justere og tilpasse deg mer effektivt.

De fem fasene av kultursjokk

Kultursjokk kan oppfattes som en W-kurve, som symboliserer oppturer og nedturer ved tilpasningen til et nytt land og en ny kultur.

Dette er de fem fasene av kultursjokk.

  1. Bryllupsreisefasen: Alt er fascinerende og nytt. Du føler deg lykkelig og begeistret. I denne fasen opplever folk ofte forskjellene som positive og kan være ivrige og villige til å lære og samarbeide.
  2. Kultursjokk: Dette skjer når spenningen legger seg og virkeligheten føles kald og fremmed. I denne fasen sliter folk ofte med å forstå andre kulturers levemåter og deres verdier. Vanlige følelser forbundet med dette stadiet kan være angst, frustrasjon og tristhet.
  3. Tilpasningsfase: Positive følelser begynner å komme tilbake. Kulturen blir etter hvert mer kjent og forståelig. Folk har en tendens til å få et mer praktisk og objektivt syn på den nye kulturen.
  4. Mental isolasjon: Oppstår når du kommer tilbake hjem. Ting har forandret seg og du føler deg ikke lenger hjemme. Folk har en tendens til å føle seg fanget mellom to verdener eller to liv som ikke lenger eksisterer. Følelser av isolasjon og ensomhet er normale på dette stadiet.
  5. Tilpasning: Til slutt blir du kjent med den nye kulturen og tilpasser deg den. Du føler deg komfortabel og hjemme.
en haug med flagg henger fra en stang på toppen av et fjell.

Hvordan håndtere kultursjokk

Kultursjokk kan utløses av forskjellige ting. Ved å flytte til Nepal kan du oppleve språkbarrierer, annerledes mat enn det du er vant til, og sosiale normer som varierer mye fra de du har hjemme. Dette er helt normalt og ingenting å være redd for. Det kan skje med hvem som helst.

Og heldigvis finnes det måter å håndtere det på. Mange mennesker har opplevd kultursjokk. Ved å lære fra deres erfaringer kan du kanskje håndtere det bedre selv.

en gruppe mennesker sitter ved et bord og spiser mat

På nettet vil du finne mange som fremhever viktigheten av å forlate komfortsonen og være åpen for nye opplevelser som en viktig strategi. Å lære noen lokale ord og normer kan også hjelpe deg med å bli bedre kjent med folk, det lokale samfunnet og kulturen, og på denne måten avvæpne det.

en gruppe mennesker er dekket i farget pulver

Å bli kjent med stedet du bor på forskjellige måter vil gjøre det mindre overveldende. Å komme til Pokhara, for eksempel, kan Lakeside virke stort og uforutsigbart. Men du vil raskt lære at det faktisk er ganske lite. Til slutt vil du kjenne gatenavnene, se de samme menneskene hver dag og finne dine favorittsteder rundt om i byen.

Fordelene med å oppleve kultursjokk er at du vil ende opp beriket med personlig vekst og en forståelse av forskjellige kulturer.

Det som kan overraske noen er at når man har vært i utlandet en stund, kan man også oppleve kultursjokk når man kommer tilbake hjem.

Det er normalt at du, etter å ha tilpasset deg en annen kultur og levemåte, kan se ting på en annen måte når du kommer tilbake hjem.

en gruppe mennesker spiller jenga på en bar

Dette perspektivskiftet kan føre til at du føler forskjeller mellom deg selv og i samfunnet rundt deg. Dette kan være like utfordrende som å oppleve kultursjokk i et annet land.

Det er imidlertid en fin læringsopplevelse å reflektere over hvordan perspektivet ditt endres etter å ha kommet hjem fra et annet land. Det kan være utfordrende å balansere mellom to kulturer, men du kan også oppnå en dypere forståelse av deg selv og verden.

For å oppsummere: kultursjokk er helt normalt å oppleve når man drar til utlandet over en lengre periode. Det kan likevel være utfordrende. Å være åpen og å ta skritt ut av komfortsonen er store steg i riktig retning for å takle kultursjokk.

Populære studier

Se allearrow-right

    Vi er ANSA-godkjent!

    Kulturstudier er en ANSA-godkjent agent.

    ANSA er samskipnaden for norske studenter i utlandet.

    Dette betyr at vi har forpliktet oss til å følge ANSA sine etiske retningslinjer.

    ANSA-agenter bidrar til trygg og kvalitetsbevisst veiledning for dem som ønsker å studere utenlands.

    ANSAs godkjenningsmerke forteller deg at du kan være trygg på at vi gir deg tilstrekkelig, korrekt informasjon om studiene.

    Kulturstudier på Tiktok
    Kulturstudier Instagram

    Nysgjerrig på hvordan det er å studere i utlandet?

    Følg Kulturstudier

    Få et innblikk i studentenes opplevelser i de ulike studielandene! Hvert semester tar studentene over kontoen vår på TikTok og Instagram.

    Ta testen

    Hva og hvor bør du studere?

    Finn det perfekte studiet basert på det som er viktig for deg.

    Kom i gang

    Søk studieplass

    Klar for å se verden? Send inn en uforpliktende søknad, så tar vi kontakt med deg og hjelper deg på veien videre.