Hei igjen! Jeg har lyst til å fortelle om min opplevelse med feltarbeidet som alle studentene skal gjennomføre her i Ghana. Før reisen var jeg utrolig spent på denne delen av semesteret, og jeg husker godt at jeg satt med masse spørsmål om hva feltarbeid gikk ut på og hvordan dette skulle gå.

Vi fikk en liste med 6 ulike tema som vi skulle rangere etter ønske. Deretter ble vi delt inn i grupper på 3-4 personer på hvert tema. Gruppene ble plassert i ulike landsbyer/ byer basert på hvilket tema de hadde fått. Min gruppe fikk temaet «Cities and urban life», og skulle dermed reise til hovedstaden Accra og bo der i 3 uker. Kulturstudier fikset bosted og transport for alle, og alle gruppene fikk dessuten servert frokost og middag hver dag under hele feltperioden. Noen grupper bodde på hostell eller resorts, mens andre bodde hjemme hos lokale chiefs.

Alle på gruppa var veldig interesserte i å gjøre research i et slumområde, og vi valgte fort at vi skulle studere slummen Old Fadama som ligger i Accra. Første møte med Old Fadama gjorde virkelig inntrykk. Det aller første vi la merke til var den enorme opphopingen med søppel som lå i og rundt elva som renner langs området. Den store mengden med søppel førte også naturligvis med seg en noe stram lukt.

I Old Fadama er det svært mange mennesker på et relativt lite område, og dessuten er det både kjøretøy og diverse dyr som lager leven i gatene. Det spilles musikk fra ulike radioer og TV- er, og kvinner og menn roper fra alle kanter. Mange folk kommer bort og er veldig nysgjerrige på hva vi gjør der. Det kan derfor virke noe kaotisk og skremmende den første gangen man besøker stedet.

MEN! Vi ble fort vant til alt som skjedde på en gang, og det å kunne studere Old Fadama på nært hold over en lengre periode er noe av det mest spennende vi har opplevd. Vi har lært utrolig mye av å gjennomføre både intervjuer og spørreundersøkelser med folkene som bor der. Det er en helt ny måte å lære på, og vi får virkelig følelsen av at vi forstår tematikken som vi studerer. En ting er å lære om slumområder ved å lese, men det gir utrolig mye mer inntrykk når du faktisk er der selv og snakker med de som lever der.

Det som er utrolig deilig med å skulle gjøre feltarbeid i Accra, er at det er så mye å utforske. Vi bodde i Osu, et veldig sentralt område med utallige cafeer og restauranter i nærheten. Vi benyttet i tillegg sjansen til å kontakte den norske ambassaden i Accra, og fikk lov til å komme på besøk og snakke med den norske praktikanten Tobias. Han ga oss masse interessant informasjon om hva hverdagen som praktikant går ut på.

Vi prøvde mange ulike restauranter, både afrikanske og internasjonale, slappet av og gjorde skolearbeid på kafeer. I helgene tok vi noen turer på byen, vandra rundt i gatene og dro på det store og kjente Makola Market. Accra har utrolig mye å by på og det var som oftest noe å finne på. Dette satte vi virkelig pris på.

Siden gruppene blir plassert på ulike steder, og med ulike tema, vil alle ha ulike opplevelser med feltarbeidet. De som bodde i mindre landsbyer opplevde at de virkelig ble en del av lokalsamfunnet i løpet av de tre ukene de var der. Dette er noe vi i Accra ikke opplevde på samme måte. Men alle gruppene er enige om at feltarbeidet har vært givende og spennende, og at de har lært veldig mye i løpet av oppholdet. Uansett hvilket sted din gruppe blir plassert på er det bare å glede seg. Lykke til!