Er det noe Nepal kan, så er det å feire festivaler og helligdager. Siden starten av februar da vi kom til Nepal har det vært to religiøse helligdager; Shivarati og Holi.

Shivarati er en helligdag som feires til ære for Hindu-guden Shiva og hans ekteskap med gudinnen Parvati. Dagen handler i praktisk betydning om å overkomme mørke og ignoranse og hindu-templene i byen brukes da til Puja; altså tilbedelsen av gudene. På selve dagen legger man raskt merke til at stemningen i byen er noe ulikt det den pleier å være. Det som gjør dagen unik, er at man ser flere lokale rundt med lange sukkerrør. En av ritualene til denne festivalen handler om å legge sukkerrør på et bål og deretter kaste sukkerrørene i bakken. Det er også hyppig aktivitet rundt templene og jeg vil anbefale å ta turen hit i løpet av feiringen.

Den andre helligdagen, som du kanskje har noe kjennskap til allerede, er Holi. Farge- og kjærlighetsfestivalen. Før jeg kom til Nepal, var Holi en av de feiringene jeg hadde på min bucketlist. Etter å ha hørt om festivalen og sett bildene av folk dynket i fargepulver og vann, ble jeg utrolig fasinert og nysgjerrig på hvordan det var å være del av denne helligdagen, og den skuffet ikke!

Holi er feiringen av vår, kjærlighet og «nytt liv». Dersom du er så heldig og får oppleve Holi du også, har jeg et par tips å gi før du eventuelt begir deg ut på opplevelsen. Først og fremst er det viktig å gå med klær du ikke er redd for og at du har verdisakene dine i en vanntett pose eller sekk. Det er ikke uvanlig at man blir offer for en bøtte vann i hodet i det man går forbi et bygg eller blir skutt av vannpistoler av folk i gatene. Dette er helt vanlig og er hvordan man feirer Holi. Videre er det viktig at man har kjennskap til at den komfortsonen som mange nordmenn er vant til, kommer til å bli brutt i løpet av feiringen. Mange vil kaste fargepulver på deg eller male fargepulver i ansiktet ditt, uavhengig om du kjenner vedkommende eller ikke. Dette vil av flere kanskje oppfattes som noe uvant eller ukomfortabelt, men dersom man føler at noen krysser grensen din, er det bare å si fra. Likevel, vil jeg anbefale deg å være noe mentalt forberedt på dette, da det er en sentral del av hvordan Holi feires.

For oss her på Kulturstudier, hadde vi undervisning frem til klokken 13. På vei fra skolen kunne man allerede se at festen var i gang, med flere barn, voksne og hunder som allerede hadde fargepulver i ansiktet og løp etter hverandre med vanngevær. Jeg og Anders løp nesten tilbake til hotellet for å legge fra oss pcer og verdisaker før vi skiftet og var klare for å bli ofre for fargepulveret. Klokken 14:00, hadde de ansatte på Hotel New Darshan og koordinatorene våre ordnet i stand med vanngevær, fargepulver og full farge-krig. Her var det alle-mot-alle i en ordentlig fargefest og absolutt alle var dynket i fargepulver, nesten til det ugjenkjennelig mot slutten. Videre tok noen av oss veien mot Lake Phewa for å ta del av feiringen med de lokale. Her var fotballbanen full av mennesker som hørte på sør-asiatisk tekno og danset, spiste mat og koste seg. Vi fikk ta del i en god “dance off” og ble veldig godt tatt imot av de lokale. Holi har vært et høydepunkt for meg i Nepal og jeg vil anbefale alle å oppleve dette en dag!

Det er imidlertid verdt å merke seg at det er flere andre festivaler både på høstsemesteret og vårsemesteret. Så uavhengig av når man reiser til Nepal, vil det være flere anledninger til å bli med på festivalene som arrangeres her i Pokhara!

Med det så håper jeg blogginnleggene dette semesteret har gitt et innblikk i hvordan det er å bo i Nepal med Kulturstudier! Det er mye å glede seg til. Masse lykke til på reisen!