Ghana

Reisetips Ghana

I løpet av studieperioden i Ghana vil du ha mange muligheter til kortere og litt lengre helgeturer rundt omkring i landet. Flere studenter velger også å reise rundt i regionen før og etter studiet. Vi har samlet reisetips fra våre studenter som kanskje kan inspirere deg til flere ghanesiske og vestafrikanske eventyr.


Helgetips fra Marit


Busua

De fineste helgene mine i Ghana tilbragte jeg i Busua - en bitteliten by langs kysten vest i landet. Her lærte jeg å surfe av de lokale guttene, spiste tidenes hummermåltid, danset rundt bålet om natta, og ble kjent med frivillige fra Europa, så vel som rastafarier fra Ghana. Du kommer deg enkelt dit ved å ta en tro-tro (minibuss), og kan sove på et av byens flere strandhosteller. Busua-samfunnet er prega av gjensidig tillit og noen lokale helter du bare ikke kan unngå å møte på. Du får fersk juice av Frank the Juice Man om morgenen, og betaler når du ser han igjen samme kveld. Daniel the Pancake Man serverer de nydeligste frokostpannekaker med lokal banan og sjokolade. Hummeren får du rett fra havet av Frank the Lobster Man, før du tar den med til en av strandrestaurantene, som tilbereder den for deg. Trenger du en pause fra den stekende sola på stranda, tar du deg en rusletur i skogen like ved. Er du så heldig som jeg var, møter du der på Daniel the Rasta, som inviterer deg inn på middag og tilbyr deg egenlaget kunst til en billig penge. Busua kan også by på spontane danseforestillinger i gatene, og jam sessions med rastafarier en sen kveld ved bålet.Accra

Accra er som hovedsteder flest - travel og full av folk. Nettopp derfor har den en masse spennende å by på! Her dro jeg på kjempestore markeder, kom over akrobatikkshow på gata, spiste gode måltider, og var med på en uforglemmelig nattseremoni i en lokal kirke (vi snakker tungetale og sang med et volum som danker ut en hver russebuss). De store forskjellene i byen kan være tunge å ta innover seg, men absolutt viktige for å forstå de sosiale strukturene. Jeg besøkte alt fra bevoktede hus i ambassadestrøk, til tettbygde gater der det kun fantes ett toalett i kvartalet, og slum der elektronisk avfall både er viktigste inntekskilde og største helserisiko. Jeg lærte at både dette, og en morsom kveld på byen med ghanesere som danser bedre enn du kan tenke deg, representerer viktige sider av landet. 


Helgetips fra Ingrid

Ghanas høyeste fjell – Mt. Afadjato

Ghana er omgitt av vakker og variert natur, fra frodig landskap i sør til tørrere ørkenområder i nord. Og som tidligere student med kulturstudier anbefaler virkelig å benytte seg av muligheten til å oppleve nettopp disse variasjonene. Enten det er på helgetur til surfestranden, Busua eller lengre turer til de nordligste områdene av landet.  

En virkelig fin tur, som jeg anbefaler på det varmeste, er et besøk på Ghanas høyeste fjell, Mt. Afadjato Fjellet ligger helt på grensen til Togo hvor landskapet er preget av frodige skoger og dype daler. Den nærmeste byen er Hohoe, og her ifra kommer man seg rimelig enkelt til og fra hovedstaden, Accra. 

Fjellet er ca. 900 meter over havet, gåturen opp tar ca. en time og er forholdsvis grei å gå, selv i 30 varmegrader. Guide er påbudt. Noe vi nordmenn selvsagt synes var litt merkelig, men da vi hørte en kobraslange langs stien skjønte vi raskt hvorfor.  Veien er målet heter det, men her er også toppen et høydepunkt. Med utsikt til fjellkjeden i Togo (som er en del høyere), regnskogsområder, åkerlandskap og landsbyer i det fjerne er dette en ganske fin opplevelse. Ta med deg godt med vann og gode sko, da er du godt rustet for utflukten. 

Etter fjellturen, får man tilbud om å gå til et fossefall som ligger litt lengre inne i dalen, og det er absolutt verdt den lille timen ekstra gange. Her går man gjennom kaffe- og kakaoplantasjer, regnskog med en rik flora av både blomster og blant annet sommerfugler. Etter ca. førtifem minutters gange, åpner skogen seg og fossefallet kommer til syne, et vakkert og idyllisk område. Dersom fossefall er noe man vil se mer av, anbefaler jeg også å ta turen til Wli Agumatsa waterfalls, som er det høyeste fossefallet i Vest-Afrika. Det ligger ca. 40 minutter unna Hohoe, så da jeg reiste brukte vi en dag på Mt. Afadjato og en dag på Wli waterfalls. 

God tur! 
 

Tips til lengre turer fra Marit

Ghana er omkransa av en rekke spennende land, som det er synd å la ligge ubesøkt, når man likevel er i området. Først når man krysser landegrensene, skjønner man at engelske og franske koloniherrer har hatt svært forskjellig påvirkning på de ulike landene. De tidligere franske koloniene har en ganske annen matkultur, arkitektur og sterkere relasjon (om ikke alltid like positiv) til den tidligere kolonimakta. Forskjellige etniske grupper har også satt svært forskjellig preg på ulike deler av Vest-Afrika, og har skapt et mangfold av språk, mat, kultur og religion. Man kan reise rundt med ‘shared taxis’, minibusser, store busser og motorsykkeltaxier. Overalt finnes det hosteller, eller en hyggelig familie som lar deg bo hos seg. Visum kan du ordne mens du er på reise. 


Togo

En tur til Togo er absolutt å anbefale som langhelgsaktivitet. Hovedstaden Lomé ligger like over grensa fra Ghana, og er lett tilgjengelig med tro-tro (minibuss). Markedet i Lomé strekker seg over flere kvartaler, og har alt! Enkleste måte å komme seg til områdene rundt byen på, er å ta en ‘shared taxi’. En dag tok jeg en sånn en til foten av Togos høyeste fjell, og der traff jeg tilfeldigvis en som ville vise meg vei. Sammen gikk vi gjennom en skog av frukt- og kakaotrær, og opp til toppen. På vei ned haiket vi med motorsykler som kom forbi. I løpet av turen plukket jeg både med meg avokadoer, og fikk smake palmevin av noen som satt langt inne i skogen og laget det. En annen dag reiste jeg til det som er Togos aller eldste by; for å komme dit, må man ta en robåttaxi. På veien traff jeg en hyggelig gutt, som etterpå inviterte meg med på middag hos familien hans, og dagen ble avslutta med et deilig krabbemåltid. Gjestfriheten jeg opplevde er absolutt typisk for Togo. 


Benin

Benin er voodooens hjemland, og har derfor masse spennende å by på. Jeg var med på ofringsseremonier og danseshow, ble nesten fanga av et voodoo-spøkelse, fikk møte den aller øverste voodoo-lederen i landet, og besøkte voodoo-templer med hellige pytonslanger. Ouidah, sør i Benin, viser tydelig en viktig del av landets historie: Her kan du gå den samme ruta som slavene gikk før de ble sendt over havet til Amerika for flere hundre år siden. I samme by kan du også se utendørskino, og nyte kokosnøtter på stranda. Skal du rundt i landet, er ofte en motorsykkeltaxi det greieste. Jeg dro et stykke nordover, og fikk bo noen netter i jordhytta til én familie, og under mangotreet til en annen familie en annen natt. Senere besøkte jeg en landsby der nesten alle levde av å lage leirekrukker, så fotballkamp på TV sammen med 40 andre i et lite skur, var på sirkus og teater, og spiste mye god fisk. Benin er allsidig og rikt på kulturer og språk. 


Burkina Faso

Kumarkedet i Gorom-Gorom, nord i Burkina Faso, er noe av det flotteste jeg har sett. Bøndene lærte meg alt om prisen for ei god ku, kvinnene gikk i paljettdrakter og hadde tatoveringer i ansiktet, og de eldre mennene satt i skyggen av trærne og slo gjerne av en prat. Jeg kjøpte meg et ekte touareg-skjerf, og var dermed klar til kameltur i Sahel-ørkenen. Vi red i flere timer, så bare et par hus nå og da, og kom til slutt fram til en kjempesanddyne, der vi sovnet under åpen himmel. Jeg var også i Ouagadougo, landets hovedstad, der jeg fikk med meg den årlige jazzfestivalen, som virkelig var et høydepunkt. I tillegg besøkte jeg det som må være verdens største motorsykkelmarked, og besøkte en kjempemoské, der jeg endte med å sitte på jordgulvet mellom søylene og diskutere krig og fred med et tyvetalls troende. Noe av det beste med Burkina Faso, er likevel de omreisende kafeene: Overalt finnes det noen med en tralle med en rekke sorter te og kaffe, og som tilbereder baguetter med avokado eller honning. 

 

Niger

I Niger våkner man til hanegal og bønnerop fra moskeene, og drikker yoghurt laget av lokale bønder til frokost. Jeg møtte en familie på gata første dagen jeg var i hovedstaden Niamey, og endte med å bo hos dem i flere dager. De viste meg markeder der jeg fikk kjøpe kunst og flott tøy, ga meg mer mat enn jeg klarte å spise, og tok meg med på museum. En dag dro jeg på egenhånd til Niger-elva, og fikk sitte på i kanoen til en mann som skulle krysse den. Jeg øste konstant, for at båten ikke skulle bli for full av vann, og sånn kom vi oss framover. Plutselig pekte eieren av båten framfor oss, og viste meg to flodhester som svømte noen meter unna oss - en helt hverdagslig sak. 


Mer reisetips

På vår studentsblogg vil du finne enda mer reisetips fra våre studenter. Fra hang gliding og krokodillesafari til spaserturer på regnskogens tak - og ikke minst vil du kunne lese om de ulike studieturene og hverdagslivet i Cape Coast og på Brenu Beach

Er det noe du lurer på?

Fyll ut skjemaet så kontakter vi deg så fort vi kan.

Takk. Du hører fra oss innen en arbeidsdag.

 

studentbloggene, Instagram og TikTok kan du se studenters filmer, bilder og fortellinger fra studiestedene.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev