
Smaken av Hoi An: Matlagingskurs
Noen av de aller fineste reiseminnene mine er knyttet til mat. Enten rundt et måltid, en tilfeldig matbod på gaten eller knyttet til matlaging. Mat er et fint samlingspunkt for mennesker og en viktig del av identiteten for mange kulturer!

Derfor bestemte Tuva og jeg oss for å delta på “Hoi An Eco Cooking Class”, en halvdagsutflukt med besøk på det lokale markedet, en båttur i kokosnøtt-båtene, og ikke minst selve matlagingen.
Vi ble plukket opp klokken 08:00. Vi kjørte direkte til det lokale markedet, hvor de solgte grønnsaker, fisk, frukt og alt du kan tenke deg. Markedet var fargerikt, levende, og vi ble møtt av mange forskjellige lukter.

Deretter gikk ferden videre til den lille landsbyen Cam Thanh. Her ble bilen byttet ut med de tradisjonelle runde bambusbåtene, også bedre kjent som kokosnøttbåtene.
Vi padlet gjennom en liten skog og nøt roen. Etter en liten stund fikk vi også prøve å fiske små krabber! Dette minnet meg veldig om da vi var små og fisket krabber om sommeren, og det var veldig koselig.

Så kom høydepunktet med dagen: matlagingen!
Under god veiledning fikk vi lære hvordan rismelken ble laget tradisjonelt, og hvordan den videre ble brukt til rispapir, som igjen ble brukt til å lage ferske vårruller.
Dette ble en god snacks før vi fortsatte matlagingen. Nå var det på tide å lære å lage vår favorittrett, Bành Xèo (sprø pannekaker).
Vi laget også aubergine i tomatsaus, bananblomstersalat og den klassiske nuddelsuppen med storfekjøtt, også kjent som Pho Bo.

For hver rett vi laget, fikk vi en forklaring om ingrediensene, teknikken og kulturen rundt.
Det var overraskende hvor enkelt det var å lage maten når vi fikk veiledning, men det blir nok litt vanskeligere å gjenskape de gode og balanserte smakene på egen hånd. Men det blir et morsomt prosjekt til når jeg kommer hjem!
Når all maten var laget og satt på bordet var det bare en ting igjen: Å nyte maten! Vi forstod fort at dette var matlaging som handlet om mer enn bare smaken.

Det var et møte mellom hverdagsliv og stoltheten knyttet til de lokale tradisjonene. For oss som studerer utvikling og bærekraft, ble det et innblikk i hvordan enkle, lokale ressurser og kunnskap kan gi næring, glede og fellesskap uten for mye styr.
Det jeg likte aller best med dette matlagingskurset var at vi faktisk fikk gjøre så mye selv. Vi fikk være med på hele prosessen fra å se hvor matvarene kommer fra til det stod på matbordet.

Gjennom hele dagen fikk vi god informasjon og instrukser som forklarte hvordan vi skulle gjøre det, hvorfor vi gjorde det og hvordan de ulike ingrediensene ble brukt på en daglig basis til vietnamesisk mat.

Dette gjorde opplevelsen både lærerik og praktisk. Etter matlagingen fikk vi også oppskriftene til alt vi hadde laget! Da er det bare å prøve å gjenskape matgleden når man kommer hjem også.
Hvis du vil gjøre noe sosialt, gøy og samtidig lære noe nytt, er matalgingskurs i Hoi An et veldig godt valg!










