Intervju med Litteratur Professor Inchauspe

José Luis Inchauspe

Jeg heter José Luis Inchauspe, jeg studerer litteraturteori og -analyse, en del av "Letters"-studiet ved universitetet i Buenos Aires, og jeg har nå jobbet med Kulturstudier i mer enn 10 år. I løpet av denne tiden har målet (med hensyn til litteratur) vært å kunne tilby de nødvendige verktøyene slik at de interesserte kan bli "aktive lesere" (i motsetning til "passive lesere").

 

For en student som leser kursbeskrivelsen, kan det virke som om emnet argentinsk litteratur også handler mye om Argentinas historie. Kan du forklare på hvilken måte dette emnet skiller seg fra emnet "Argentinsk kultur og historie"?

Litteraturen i seg selv, som alle typer kulturelle og kunstneriske prosesser, har sitt fundament i all menneskelig sosial aktivitet, noe som selvsagt også inkluderer historie. Kurset vårt begynner med et nøkkelspørsmål ("hva er litteratur?"), og i løpet av semesteret vil vi prøve ut ulike forslag og ideer for å svare på det .

Ettersom programmet vårt fokuserer på "konstruksjonen av den andre" i argentinske litterære tekster, vil vi i løpet av den første delen (3 uker) gi en svært overfladisk oversikt over Argentinas begynnelse (med fokus på migrasjonsprosesser, byens vekst, fremveksten av peronismen og militærdiktaturet). Det vil si at vi ser en kontekst der grunnleggende problemer i landet oppsto, som senere ble reflektert i litteraturen fra forskjellige perspektiver. Etter disse tre ukene begynner du å se sosiale spørsmål (som konstruksjonen av kvinner eller "utstøtte") for å avslutte med definisjonen av det første spørsmålet om "hva er litteratur?".

På slutten av kurset vil hver student ha fått verktøy for kritisk analyse, en større forståelse av argentinsk litteratur (og universell, hvorfor ikke), og vil være i stand til å se hvordan fortellerne, karakterene og historiene ble konstruert i selve den argentinske litteraturen.

I "Argentinsk kultur og historie" er det derimot de historiske prosessene og kulturen som ble formet av dem, som står i sentrum. "Paraplybegrepet" kultur omfatter andre ting enn litterære tekster (som musikk, film, tradisjoner), men uten å gi analyseredskaper for dem.

 

Har litteraturen en spesiell betydning for argentinsk historie og identitet?

Litteraturen er ikke bare skapt av kulturen, men er selv en kulturskaper. Og ikke bare det: Som en grunnleggende del av et lands liv er det også i litteraturen at en nasjons ulike sosiale synspunkter, frykt, lidenskaper og ideologier blir katalysert. Den argentinske litteraturen har, i likhet med store deler av den latinamerikanske litteraturen, inntatt en ikke-passiv rolle i de sosiale hendelsene som har funnet sted i landet vårt, den har blitt bygget opp som en mimetisk kraft som er klar til å møte konfliktene som oppstår i landet. Å lese argentinsk litteratur er å lese den interne konflikten som ligger bak en maskerade av tango og fotball.

 

Hva liker du best ved å undervise i dette faget? Har du en favoritt del av kurset?

Jeg liker hele kurset, men hvis jeg må velge en del som jeg liker best, er det ikke så mye den første delen (den historiske delen) men heller de to andre delene. Dette er fordi tekstene som er nødvendige for å jobbe (under den første delen) kan være "gamle" for dagens skriftlige former, og derfor fjerne i sin tilnærming. Vi snakker imidlertid om essensielle tekster i et argentinsk litteraturprogram beregnet på utlendinger.

 

Til slutt, for at studentene skal forstå deg i forhold til emnet, hva er ditt argentinske favoritt verk og hvorfor?

Å spørre en litteraturelsker "hva er ditt favoritt verk?" kan sammenlignes med å spørre en som liker godteri: "Hva er favoritt godteriet ditt?". Det er umulig å velge et verk blant så mange alternativer, stemmer, og variabler, men for å være mer pragmatisk kan jeg si at 100 % av tekstene som er valgt ut til hver enhet ikke er tilfeldig valgt. Tvert imot er de forfattere som jeg anser som elementære, grunnleggende og til og med uunnværlige i vår litteratur.

 

Har du noen andre kommentarer som kan være relevante for studenter som ønsker å studere i Argentina gjennom Kulturstudier? 

Det beste med å studere i Argentina er å forstå at kultur, historie, litteratur og selvfølgelig språket som de skal studere, ikke vil være et teoretisk element, men at de vil kunne oppleve det de lærer gjennom det daglige livet.

Er det noe du lurer på?

Fyll ut skjemaet så kontakter vi deg så fort vi kan.

Takk. Du hører fra oss innen en arbeidsdag.

 

studentbloggene, Instagram og TikTok kan du se studenters filmer, bilder og fortellinger fra studiestedene.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev